ГоловнаПолітика

Децентралізація "армійського харчування" закінчиться колапсом, - експерт

Жовтенко назвав непродуманим експеримент із харчуванням солдатів.

Децентралізація "армійського харчування" закінчиться колапсом, - експерт
Фото: mil.gov.ua

Спроба провести "децентралізацію" системи харчування в армії може призвести до колапсу і втрати контролю над тим, що відбувається у військових частинах. Про це у своєму блозі на "ЛІГАБізнесІнформ" заявив експерт із проблем національної безпеки Тарас Жовтенко.

За його даними, автором децентралізації в армії є заступник міністра оборони Юрій Гусєв, який подав у відставку й опинився в центрі цілої низки корупційних скандалів, пов'язаних із держзакупівлями.

"Джерела в Міноборони повідомляють, що саме з ним (Гусєвим) пов'язана ідея проведення децентралізації у сфері армійського харчування, суть якої зводиться до того, щоб кожна військова частина сама укладала договори з підприємствами, які надають послугу годування військовослужбовців", - пише Жовтенко.

На думку експерта, "децентралізація" в тому вигляді, як її уявляють у "Волонтерському десанті", разом з електронними закупівлями може стати "гримучою сумішшю", яка здатна призвести до вкрай негативних наслідків.

"Приміром, експеримент із закупівлями мазуту за новою системою повністю провалено... Навесні і влітку Міноборони провело відкриті торги із закупівлі мазуту. Але втрутився "Волонтерський десант", процедури закупівель або скасували, або визнали такими, що не відбулися. Восени провели електронні торги. Велика частина лотів дісталася ДП "Укртранснафтопродукт". Держпідприємство запропонувало безпрецедентно низьку ціну - 6700 гривень за тонну мазуту! Для порівняння "Укртатнафта" пропонувала своїм клієнтам мазут по... 12100 гривень за тонну, тобто удвічі дорожче. Коли компанія-переможець тендера почала постачання палива, з'ясувалося, що під виглядом "товарного мазуту" військовими пропонують низькосортні відходи нафтохімічного виробництва. Постачання зупинили. У Міноборони цей приголомшливий випадок воліли не афішувати, хоча частини залишаються без палива", - розповідає Жовтенко.

За словами експерта, електронна система закупівель таким аферам ніяк не перешкоджає: охочим отримати контракт від Міноборони достатньо зареєструватися і запропонувати найнижчу ціну. Ніхто не контролює, чи зможе претендент виконати свої зобов'язання.

"А тепер уявімо, що замість мазуту така історія сталася з харчуванням. Знайшлися компанії, які заявили, що готові годувати солдатів за 10 гривень на добу. Прес-служба відомства рапортує про мільйони гривень економії, досягнутої завдяки прозорості закупівель і децентралізації. А далі компанія-переможець завозить замість продуктів черговий "сурогат". Помножимо це неподобство на сотні військових частин - і отримаємо в підсумку повний розвал нинішньої системи харчування військовослужбовців, втрату контролю за тим, що відбувається у Збройних Силах", - зазначає Жовтенко.

Резюмуючи, експерт висловив сподівання, що "нещодавні кадрові зміни в керівництві Міноборони покладуть край непродуманим експериментам".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram