ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон про в'язницю за договірняки у спорті

Введено адміністративну та кримінальну відповідальність

Порошенко підписав закон про в'язницю за договірняки у спорті
Слова игрока "Карпат" о договорном матче с "Металлистом"
Фото: стоп-кадр видео

Президент Петро Порошенко підписав закон, який вводить кримінальну відповідальність за протиправний вплив на результати офіційних спортивних заходів.

Про це повідомляється в картці відповідного законопроекту №2243а на сайті парламенту. Його ухвалили 3 листопада. Авторами документу є нардеп від БПП і глава ФФУ Андрій Павелко і депутат від «Батьківщини» Андрій Кожем'якін.

За законом, який набуде чинності з дня опублікування в "Голосі України", вплив на результати офіційних спортивних змагань шляхом підкупу, примусу або змови з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи передбачає штраф від 200 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (один такий мінімум зараз дорівнює 17 гривням) або обмеженням волі на строк від 1 до 3 років, або позбавленням волі на строк до 3 років зі спеціальною конфіскацією.

Суб'єктами правопорушення є спортсмени, особи допоміжного персоналу, який бере участь у спортивних змаганнях, а також посадові особи в галузі спорту.

Читайте: Два матчі минулого сезону Прем'єр-ліги могли бути договірними

Їм заборонено розміщувати ставки. Якщо вигода від ставок перевищує 20 мінімальних зарплат, передбачено покарання у вигляді штрафу, або обмеження волі на строк від 2 до 5 років, або позбавлення волі на той самий строк зі спеціальною конфіскацією. Якщо вигода менша, передбачається адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Необхідність ухвалення законопроекту, як ідеться у пояснювальній записці, полягає у тому, що нинішній закон "Про протидію корупції" не охоплює спорт і не відносить до суб'єктів відповідальності дійових осіб у цій сфері.

Боротися з корупцією в спорті будуть ті самі органи, що і в інших сферах: прокуратура, МВС, антикорупційне бюро.

Нагадаємо, у вересні Контрольно-дисциплінарний комітет Федерації футболу України визнав три матчі в Україні договірними. Це матч Першої ліги між тернопільською "Нивою" та ФК "Тернопіль" (16 листопада 2014 року), а також матчі чемпіонату України молодіжної першості (U-21) між командами "Карпати" - "Олімпік" (7 березня 2015 року), і між знову-таки "Олімпіком" та київським "Динамо" (24 квітня 2015 року). Клуби відбулися штрафами і втратою очок.

Найгучнішим договірняком в українському футболі був матч "Металіста" з "Карпатами" у сезоні 2007/08. У підсумку Спортивний трибунал Лозанни із єврокубків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram