ГоловнаКультура

Мінкультури пропонує музеям продавати експонати

Музейні працівники вважають, що це створить підґрунтя для корупції

Мінкультури пропонує музеям продавати експонати
Фото: aroundart.ru/Елена Ищенко

У комунікативному центрі уряду відбулася експертна зустріч, присвячена темі національної музейної політики.

Як інформує Сultprostir, предметом обговорення стала розроблена Міністерством культури концепція Закону "Про музеї та музейну справу".

Обурення музейників викликав пункт №8 запропонованої концепції, який дозволяє музеям продавати експонати зі своїх колекцій.

"Відповідно до європейської практики пропонується дозволити у виняткових ситуаціях продаж музейних предметів державними та комунальними музеями після дозволу Мінкультури на підставі висновку експертно-фондової комісії міністерства. Кошти, отримані від продажу, направляти виключно на поповнення музейної колекції відповідного музею", - йдеться у концепції.

Музейні працівники вважають, що цей пункт створить підґрунтя для корупції і "розбазарювання" музейних фондів.

"Так, дійсно пункт №8 Концепції передбачає можливість продажу експонатів. Але на цьому етапі музейна спільнота цей пункт не пропустила. У нашій країні він створює загрозу для музейних колекцій", - зазначила директор Музею історичних коштовностей України Людмила Строкова.

Нагадаємо, 18 листопада у Києві в середу відбувся пікет на захист Музею історичних коштовностей України від Міністерства культури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram