ГоловнаКультура

Комітет з питань культури ВР схвалив два профільні законопроекти

Наступного тижня їх винесуть для голосування у другому читанні

Комітет з питань культури ВР схвалив два профільні законопроекти
Фото: Макс Требухов

Законопроекти про створення Інституту книги і про конкурсну основу призначення керівників закладів культури парламент може ухвалити незабаром.

Обидва проекти законів на засіданні розглянув комітет Верховної Ради з питань культури і духовності, повідомляє кореспондент LB.ua.

Так, члени комітету розглянули правки у законопроекти №3084 (про підтримку українського книговидання, авторства Миколи Княжицького) і №2669-д (об'єднаний законопроект про конкурси та контракти для працівників установ культури) і підтримали їхнє винесення на голосування у другому читанні.

Нагадаємо, що законопроект №3084, ухвалений Радою в першому читанні, містить пропозицію про створення Українського інституту книги.

Джерела фінансування нового Інституту книги - бюджетні.

Законопроект №2669-д - це компромісний законопроект, який також підтримала Рада у першому читанні. Початкова ініціатива - впровадити конкурсну основу у призначеннях керівників національних і комунальних закладів культури, а також ввести контракти для співробітників. Першим такий законопроект вніс уряд - про впровадження конкурсів і контрактів як про один із пріоритетів своєї роботи говорив міністр культури В'ячеслав Кириленко.

Народний депутат від "Самопомочі" Ірина Подоляк внесла в Раду альтернативний законопроект, в якому процедура проведення конкурсів була написана докладніше. Зокрема, пропонувалося ввести у театрах дві керівні посади - директора і художнього керівника, призначення на які також проводилося б на конкурсній основі. Ще одна норма цього проекту закону - обмеження роботи одного керівника двома термінами по п'ять років.

Після обговорень законопроекту в середовищі театральних керівників було прийнято об'єднати посади художнього керівника і директора в одній і зняти обмеження. Крім того, в законопроекті закладено норму про те, що керівники культурних установ зможуть протягом півроку після набуття законом чинності переукласти безстрокові контракти зі своїми співробітниками, не вдаючись до конкурсу. Нові контракти укладатимуться на строк від одного до трьох років. Так ініціатори законопроекту сподіваються уникнути соціального вибуху, який може послідувати за виконанням норми про розрив безстрокових контрактів з працівниками культури.

Разом із законопроектом про підтримку кінематографії, це будуть три закони у сфері культури, які Рада ухвалить за рік роботи нового Міністерства культури. Також у Мінкульті розробляється новий закон про охорону культурної спадщини та стратегія розвитку культури. Поки що жоден із цих документів не представили у Верховній Раді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram