ГоловнаПолітика

Через 10 років реально відмовитися від російського газу, - Яценюк

Доти, як припускає прем'єр, Україна буде енергонезалежною державою.

Через 10 років реально відмовитися від російського газу, - Яценюк
Фото: yes-ukraine.org

Україна вже скоротила споживання газу на 20%, а за 10 років ми можемо взагалі відмовитися від придбання російського газу.

Про це сказав

 прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк в інтерв'ю «Прайм-Тайм з Мирославою Гонгадзе», повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

«Мета, якої ми досягнемо - через 10 років Україна буде повністю енергонезалежною державою», - наголосив він.

Для цього уряд подав до парламенту новий закон про ренту.

«Не той популістський закон, який мої політичні опоненти пропонують прийняти. А закон, який передбачає: той, хто видобуває, свердлить нові джерела, збільшує обсяги видобутку природного газу, - той отримує низьку ренту і додаткові стимули для інвестицій у газовий сектор», - запевнив прем'єр.

Окрім стимулювання внутрішнього виробництва для досягнення енергоефективності, за словами голови уряду, важливо зменшити споживання енергоресурсів. Яценюк наголосив, що Україна вже скоротила споживання газу на 20% і вже на мільярд гривень видала кредитів на енергоефективність.

Ще один важливий елемент для досягнення енергонезалежності - економія: «Завдяки реформі в енергетичному секторі люди почали економити».

Яценюк також нагадав, що уряд почав

реверсні постачання природного газу в Україну: «Раніше ми були залежні від російського газу практично на 100% по імпорту. Сьогодні частка Росії впала до 30%».

«Словаччина, Польща, Угорщина - це три основні джерела, де ми отримуємо газ від країн-членів Європейського Союзу. І отримуючи цей газ, ми так само маємо і переваги за ціною, і переваги в тому, що ми не повністю залежимо від російського газового монополіста», - наголосив він.

Усе це дозволить через 10 років узагалі відмовитися від придбання російського природного газу, переконаний Яценюк.

Нагадаємо, з 12 жовтня

Україна відновила імпорт російського газу після тримісячної перерви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram