ГоловнаПолітика

Рада створила Державне бюро розслідувань (оновлено)

Бюро розслідуватиме особливо тяжкі злочини

 Рада створила Державне бюро розслідувань (оновлено)
Фото: rian.ru

Верховна Рада ухвалила закон про Державне бюро розслідувань.

За ухвалення проекту закону №2114 проголосував 241 депутат.

Держбюро розслідувань буде центральним органом виконавчої влади, завданнями якого визначено запобігання організованій злочинній діяльності, протидію терористичним та іншим особливо тяжким насильницьким злочинам, забезпечення безпеки людини, суспільства і держави.

Бюро розслідуватиме злочини, за які передбачено покарання у вигляді довічного позбавлення волі, воєнні злочини, злочини, вчинені співробітниками правоохоронних органів, у тому числі Антикорупційного бюро й Антикорупційної прокуратури.

Також Держбюро розслідуватиме злочини, скоєні службовими особами, які займають особливо відповідальне становище, і суддями.

Директора бюро призначить Президент за поданням прем'єр-міністра після конкурсного відбору. До складу конкурсної комісії увійдуть по три людини за квотами Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів. Директор бюро сам призначить собі першого заступника та простого заступника за поданням конкурсної комісії. Термін повноважень керівництва бюро обмежено п'ятьма роками. Директор і його заступники не можуть претендувати на повторний строк.

Гранична чисельність Держбюро розслідувань - 1500 осіб.

Система бюро складатиметься із центрального апарату, спеціальних підрозділів, навчальних і науково-дослідних установ, а також слідчих і оперативних підрозділів. Окрім того, буде створено територіальні управління у Львові, Хмельницькому, Миколаєві, Маріуполі, Полтаві, Краматорську та Києві, які будуть поширювати свою діяльність на підзвітні їм області.

Закон набуде чинності з дня утворення Кабінетом Міністрів Державного бюро розслідувань, але щонайпізніше 1 березня 2016 року.

Як заявив голова профільного комітету Андрій Кожем'якін, зі створенням бюро прокуратура остаточно позбудеться функцій досудового розслідування.

Нагадаємо, в першому читанні цей законопроект ухвалили у травні цього року. У липні документ розглядали в другому читанні, проте через суперечки, хто призначатиме директора бюро, депутати відклали ухвалення закону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram