ГоловнаПолітика

Конгрес затвердив бюджет з $300 млн для України

Найближчим часом законопроект має бути повторно направлений на підпис президентові США.

Конгрес затвердив бюджет з $300 млн для України
Фото: EPA/UPG

Американський сенат затвердив перероблений проект бюджету на оборонні потреби США, який передбачає, зокрема, виділення $300 млн як військову допомогу для України.

Це рішення Сенату було ухвалене після затвердження цього документа минулого тижня в Палаті представників, передає Укрінформ.

Проект оборонного бюджету зазнав певних змін після того, як 23 жовтня на нього наклав вето президент США Барак Обама з низки причин, не пов'язаних з Україною.

Зокрема, президента не влаштовувала надмірна вартість витрат та ігнорування Конгресом деяких реформ, які запропонувала раніше адміністрація. Зокрема йшлося про необхідність закриття в'язниці в Гуантанамо, чого вже не один рік домагається Барак Обама у своїй політичній кар'єрі.

Нинішній текст, який загалом займає 1320 сторінок, прийнято з поправками, втім розділи про військову допомогу Україні залишилися незміненими. Зокрема, документ дозволяє главі Пентагону Ештону Картеру при координації дій з держсекретарем США Джоном Керрі використовувати 300 млн доларів на надання військової допомоги Україні. Важливим елементом законопроекту є положення, згідно з яким 50 млн доларів з вказаної суми може бути використано на надання Україні оборонних озброєнь.

У тексті окремо визначається пункт про надання летальної допомоги Україні, зокрема, "протитанкової зброї, мінометів, великокаліберної зброї і боєприпасів до неї, гранатометів з гранатами, а також легкої стрілецької зброї".

За процедурою, найближчим часом законопроект має бути повторно направлений на підпис президентові США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram