ГоловнаКультура

Київ визначив під знесення 79 меморіальних дощок

Оприлюднено списки об'єктів, які підлягають і не підлягають демонтажу 

Київ визначив під знесення 79 меморіальних дощок
Демонтированная мемориальная доска Щербицкому
Фото: krnews.ua

Влада Києва визначила 79 меморіальних дощок, які мають демонтувати згідно з законом про декомунізацію.

Як повідомляється на сайті КМДА, це зробила експертна рада з розгляду та визначення художньої цінності об'єктів із символікою комуністичного і націонал-соціалістичного тоталітарних режимів, утворена при Департаменті містобудування та архітектури.

Перелік меморіальних дощок, які слід демонтувати, поки що попередній. Його після остаточного затвердження передадуть на розгляд Міністерству культури.

Майже чверть меморіальних дощок, що підлягають демонтажу, збираються відправити в музей як такі, що мають певну історичну або художню цінність. Долю інших меморіальних дощок мають визначити балансоутримувачі будівель.

Крім того, експертна рада склала перелік меморіальних дощок, які вже демонтовано. Він складається з 25 об'єктів.

Також складено перелік меморіальних дощок, які не підпадають під низку законів про декомунізацію і залишаться у столиці. Цей список налічує 8 об'єктів.

Нагадаємо, у травні набрали чинності закони про декомунізацію. Один із цих законів наказує місцевій владі демонтувати пам'ятники, пам'ятні знаки, написи, присвячені подіям, пов'язаним із діяльністю комуністичної партії, зі встановленням радянської влади на території України, боротьбою проти учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram