ГоловнаПолітика

Рада ухвалила в першому читанні Трудовий кодекс

Радянський КЗпП нарешті піде в минуле

Рада ухвалила в першому читанні Трудовий кодекс
Фото: vidomosti-ua.com

Верховна Рада в четвер ухвалила в першому читанні проект Трудового кодексу, який входить до так званого "безвізового" пакету законопроектів.

За відповідний проект №1658 віддали свої голоси 258 депутатів при 226 мінімально необхідних.

Наразі трудові відносини регулює застарілий Кодекс законів про працю, ухвалений ще у 1970-х роках. За минулі 40 років до нього вносили численні зміни, які суттєво змінили 235 із 265 статей КЗпП.

У новий кодекс включать положення законів "Про оплату праці", "Про відпустки" та частково "Про охорону праці". Трудовий кодекс покликаний також адаптувати трудове законодавство до Європейської соціальної хартії та інших міжнародно-правових актів. Проект складається з 9 книг (368 статей).

Законопроект, зокрема, передбачає введення виключно письмових трудових договорів, які буде заборонено змінювати без згоди працівника. Роботодавець не зможе міняти зарплату в односторонньому порядку, також збільшаться доплати за роботу в нічний час, за понаднормову працю, вихідна допомога.

Проект також збільшує мінімальний термін відпустки з 24 до 28 днів.

Автори проекту - спікер Володимир Гройсман, депутати Людмила Денисова, Михайло Папієв, Степан Кубів.

Нагадаємо, у травні 2008 року Верховна Рада вже ухвалила проект Трудового кодексу у першому читанні, але далі руки в депутатів не дійшли.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram