ГоловнаПолітика

Європейці розкритикували слідство у справі про події 2 травня в Одесі (документ)

Розслідування було недостатньо незалежним, вважає МКГ

Європейці розкритикували слідство у справі про події 2 травня в Одесі (документ)
Фото: Макс Левин

Міжнародна консультативна група Ради Європи вважає недостатнім рівень незалежності та неупередженості розслідування в Україні подій 2 травня 2014 року в Одесі.

Представляючи на прес-конференції в середу у Києві результати звіту, голова Міжнародної консультативної групи Ніколас Братца вказав на те, що не було забезпечено в необхідній мірі незалежне розслідування.

"Перше розслідування - Генпрокуратура України, ще два здійснює Головне слідче управління МВС. На думку МКГ, ці два розслідування проводили без необхідного рівня інституційної та практичної незалежності", - сказав він, передає Інтерфакс-Україна.

Крім того, за словами Братци, як і у звіті розслідування подій на Майдані, МКГ звертає увагу на "важливість демонстрації неупередженості та незалежності розслідування".

При цьому він вказав на вибірковість притягнення учасників подій 2 травня в Одесі до відповідальності. За його словами, затримані, яких досі утримують під вартою, - представники однієї сторони.

"Разом із тим жодного з підозрюваних, які належали до групи "За єдність України", не взяли під варту до суду, їх лише затримали на кілька діб одразу після подій", - зазначив Братца.

Deutsche Welle з посиланням на звіт пише, що за 18 місяців, що минули з дня подій в Одесі, "жодного звинувачення у причетності до масових смертей, викликаних пожежею в одеському Будинку профспілок, не висунуто".

Вагомі підстави сумніватися в неупередженості розслідування членам МКГ дав той факт, що, згідно зі свідченнями, до подій в Одесі безпосередньо були причетні представники міліції. Тому, вважають експерти, "розслідування масових заворушень має вести орган, повністю незалежний від МВС".

Загальний кадровий рівень тих, хто вів розслідування, експерти назвали "неадекватним".

Розкритикували експерти і "комунікативну політику" органів влади щодо подій в Одесі. Вони вважають, що Одеська трагедія перебувала в центрі уваги громадськості, тому влада "мала надавати достатньо інформації про розслідування, щоб сприяти громадському контролю за перебігом справи".

Розслідування Одеської трагедії має тривати, переконані експерти МКГ. Вони сподіваються, що висновки, викладені у звіті, допоможуть українській владі притягнути винних до відповідальності, відновити суспільну довіру до державної юридичної системи і, врешті, завершити "цю болісну главу в історії України".

Перші судові слухання, пов'язані з подіями в Одесі, почалися в листопаді 2014 року. У справі проходила 21 особа за звинуваченням у причетності до масових заворушень, незаконному використанні вогнепальної зброї і вибухових речовин. Експерти переконані, що саме рішення висунути звинувачення проти 21 людини в одному обвинувальному вироку без індивідуалізації всіх деталей звинувачення негативно вплинуло на перебіг судового процесу. Експерти висловили "серйозну стурбованість" рішенням припинити справи проти двох підозрюваних у скоєнні злочинів 2 травня "на підставі недостатності доказів".

Нагадаємо, з кінця серпня суд відпустив під домашній арешт п'ятьох антимайданівців, обвинувачених у справі про заворушення 2 травня 2014 року. Ще п'ятеро антимайданівців далі перебувають під вартою.

У березні Міжнародна консультативна група Ради Європи розкритикувала перебіг розслідування злочинів на Майдані.

2 травня в Одесі відбулися сутички між сепаратистами і проукраїнськими активістами. Унаслідок стрілянини і підпалу Будинку профспілок постраждали понад 200 осіб, загинули 48 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram