ГоловнаПолітика

Рада криміналізувала договірні матчі в спорті

Покаранням можуть бути штраф або в'язниця.

Рада криміналізувала договірні матчі в спорті
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада ввела кримінальну відповідальність за протиправний вплив на результати офіційних спортивних заходів.

За ухвалення в цілому законопроекту №2243а проголосували 243 депутати при мінімально необхідних 226. Авторами документу є нардеп від БПП і голова ФФУ Андрій Павелко і депутат від "Батьківщини" Андрій Кожем'якін.

За прийнятим законом, вплив на результати офіційних спортивних змагань шляхом підкупу, примусу або вступу у змову про результати змагання з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи передбачає штраф від 200 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (один такий мінімум зараз дорівнює 17 гривням ) або обмеженням волі на строк від 1 до 3 років, або позбавлення волі на строк до 3 років зі спеціальною конфіскацією.

Суб'єктами правопорушення є спортсмени, особи допоміжного персоналу, який бере участь у спортивних змаганнях, а також посадові особи в галузі спорту.

Їм заборонено розміщувати ставки. Якщо вигода від ставок перевищує 20 мінімальних зарплат, передбачено покарання у вигляді штрафу, або обмеження волі на строк від 2 до 5 років, або позбавлення волі на той самий строк зі спеціальною конфіскацією. Якщо вигода менша, передбачається адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Необхідність прийняття законопроекту, як йдеться у пояснювальній записці, у тому, що нинішній закон "Про протидію корупції" не охоплює спорт і не відносить до суб'єктів відповідальності дійових осіб у цій сфері.

Боротися з корупцією в спорті будуть ті самі органи, що й в інших сферах: прокуратура, МВС, антикорупційне бюро.

Нагадаємо, у вересні Контрольно-дисциплінарний комітет Федерації футболу України визнав три матчі в Україні договірними. Це матч Першої ліги між тернопільською "Нивою" та ФК "Тернопіль" (16 листопада 2014 року), а також матчі чемпіонату України молодіжної першості (U-21) між командами "Карпати" - "Олімпік" (7 березня 2015 року) і між тим самим "Олімпіком" і київським "Динамо" (24 квітня 2015 року). Клуби відбулися штрафами і втратою очок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram