ГоловнаПолітика

ГПУ розслідує фальсифікацію антикорупційного закону в Раді

Документ переписали після ухвалення в сесійній залі

ГПУ розслідує фальсифікацію антикорупційного закону в Раді
Фото: Макс Требухов

Генеральна прокуратура 18 травня 2015 року порушила кримінальне провадження за фактом службового підроблення законопроекту невстановленими народними депутатами України і службовими особами апарату Верховної Ради.

Про це свідчить ухвала Печерського райсуду Києва від 15 червня, доступна у Єдиному реєстрі судових рішень.

"Досудовим розслідуванням установлено, що невстановлені народні депутати України та службові особи Апарату Верховної Ради України діючи умисно, з метою перешкоджання притягненню окремих осіб до кримінальної відповідальності за вчинення злочинів, передбачених статтями 364 - 367 Кримінального кодексу України, після голосування народними депутатами України в другому читанні внесеного Кабінетом Міністрів України законопроекту від 25.03.2014р. № 4556 та прийняття в цілому Закону України від 13.05.2014р. № 1261-VII «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики у зв'язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України», внесли до нього завідомо неправдиві відомості, які народними депутатами України не розглядалися та за які вони не голосували, внаслідок чого на підставі цього закону із неправомірними даними внесено зміни у пункти 3 і 4 примітки статті 364 Кримінального кодексу України, згідно з якими кримінально караними визнаються лише ті протиправні діяння у сфері службової діяльності, які передбачені статтями 364 - 367 Кримінального кодексу України, які заподіяли матеріальні збитки", - сказано в ухвалі.

Зміни в пункти 3 і 4 примітки статті 364 Кримінального кодексу визначають поняття "Істотна шкода" і "Тяжкі наслідки" у статтях 364-367 КК. Так, істотною шкодою вважається така шкода, яка у 100 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (один неоподатковуваний мінімум дорівнює 17 гривень). Тяжкими наслідками визначені такі наслідки, які у 250 і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Слідчий ГПУ просив суд надати доступ до матеріалів Верховної Ради щодо цього закону. Суд клопотання задовольнив частково, відмовивши слідчому в доступі до оригіналів документів.

Нагадаємо, у вівторок

стало відомо, що в рамках розслідування цієї справи по три виклики на допит проігнорували Наталія Агафонова (Блок Петра Порошенка), Олег Осуховський ("Свобода"), Оксана Продан (БПП), Юрій Савчук ("Народний фронт").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram