ГоловнаПолітика

Гройсман підтримав ідею набирати суддів за прикладом патрульної служби

Влада збирається перезавантажити 10% судового корпусу

Гройсман підтримав ідею набирати суддів за прикладом патрульної служби
Фото: polittech.org

Спікер Володимир Гройсман підтримав пропозицію, яку раніше висловив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк про те, що суддів можна набирати за прикладом патрульної служби - на відкритому конкурсі.

"У нас сьогодні є 253 подання на звільнення суддів, у яких закінчився термін повноважень. У нас є понад 547 суддів, які подали свої документи на безстрокове обрання. І коли я відкрив цю інформацію для громадськості, почали надходити зауваження до цих кандидатур, у тому числі і до тих, хто заплямував себе як суддя", - розповів Гройсман у п'ятницю на брифінгу в парламенті.

Він заявив, що законодавство дозволяє провести відкриті конкурси та набрати 800 нових суддів, які доведуть свій професіоналізм.

"При тому, що у нас сьогодні є 7200 суддів, ми дуже скоро можемо оновити понад 10%. Це означає, що паралельно з процесом конституційних змін у частині правосуддя ми можемо вже почати оновлення судової системи та повертати довіру", - сказав Гройсман.

"Це відбувалося з поліцією, такий самий механізм ми можемо впровадити і в судовому корпусі", - підкреслив спікер.

Нагадаємо, що Яценюк у своїй пропозиції більш радикальний - він хоче розігнати всіх суддів взагалі. Однак проти такої пропозиції виступають у Венеціанській комісії. На думку ВК, звільнення з посади всіх суддів не відповідає європейським стандартам. Крім того, комісія вважає, що заміна всіх суддів становить загрозу для здійснення правосуддя в державі, стверджував представник України у ВК Володимир Пилипенко.

Водночас Мін'юст заявив, що висновки Венеціанської комісії щодо судової реформи дозволять провести повне перезавантаження всіх суддів, хоча це не відбудеться за один день.

Гройсман обирався у Верховну Раду від "Блоку Петра Порошенка".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram