ГоловнаПолітика

Меркель квапить Україну з виборами на Донбасі

Канцлер Німеччини і український Президент провели телефонну розмову.

Меркель квапить Україну з виборами на Донбасі
Фото: dyvys.in

Під час телефонної розмови канцлер Німеччини Ангела Меркель і Президент України Петро Порошенко в середу, 28 жовтня, визнали необхідність якомога швидше визначити порядок проведення місцевих виборів на підконтрольних сепаратистам територіях Донбасу.

Про це йдеться в повідомленні прес-секретаря уряду ФРН Штеффена Зайберта, опублікованому на сайті канцлера ФРН, передає DW.

Як наголошується в повідомленні, під час розмови обидві сторони погодилися, що в рамках Тристоронньої контактної групи і робочої підгрупи з політичних питань потрібно досягти швидкої домовленості щодо порядку проведення виборів у районах, які контролюють сепаратисти на сході України. При цьому вибори мають відбутися на основі українського законодавства, стандартів Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі (БДІПЛ/ОБСЄ) та відповідно з мінськими домовленостями.

У розмові канцлер наголосила на успішному проведенні місцевих виборів в Україні, а також закликала Порошенка продовжувати реформи, зокрема, у сфері боротьби з корупцією, а також судової та фінансової системи і оподаткування, пообіцявши подальшу підтримку німецького уряду.

Як наголошується в повідомленні про розмову, оприлюдненому на сайті Президента України, лідери двох держав підкреслили необхідність повного виконання російською стороною мінських домовленостей. Порошенко і Меркель також підтвердили, що докладатимуть зусиль для успішного завершення процесу виконання Україною критеріїв, необхідних для надання безвізового режиму для українських громадян.

Нагадаємо, на засіданні в Мінську у вівторок Україна представила концепцію проведення виборів на окупованих територіях.

Як заявив представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний, українська сторона наполягає, що вибори на цих територіях мають відбутися за чинним законом про місцеві вибори з певними корективами.

За пропозицією України, вибори мають включати політичний плюралізм і свободу ЗМІ. Голосування має відбутися після розмінування, демілітаризації і виведення незаконних збройних формувань та іноземних військ з цих територій, а також після відновлення контролю України над кордоном.

Реакція сепаратистів, Росії та ОБСЄ поки що невідома, наступне засідання відбудеться 3 листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram