ГоловнаПолітика

Вибори в Новоайдарську райраду визнано такими, що не відбулися

Вибори в інших районах Луганської області під питанням

Вибори в Новоайдарську райраду визнано такими, що не відбулися
Фото: Макс Левин

Тервиборчком на засіданні 27 жовтня визнав вибори до Новоайдарської районної ради (Луганська область) такими, що не відбулися.

Як повідомила голова комісії Ірина Шопіна, причиною стало те, що в райраду обрано лише 20 депутатів з 34, тобто менш ніж дві третини від кількісного складу, інформує

громадянська мережа «ОПОРА». За законом про місцеві вибори це означає, що вибори не відбулися.

За результатами голосування до Новоайдарської райради пройшли наступні політичні сили: Наш Край - 40%; Блок Петра Порошенка «Солідарність» - 33%; ВО «Батьківщина» - 26%.

За даними «ОПОРИ», існує можливість визнання місцевих виборів такими, що не відбулися, і у Старобільському районі Луганської області.

Як повідомив організацію керівник передвиборчого штабу «Самопомочі» у Старобільському районі Володимир Козачок, вибори можуть визнати недійсними через те, що «дехто з кандидатів від партій «Укроп» і «Наш Край» пройшли одночасно в районну раду та міську раду».

Крім того, за його словами, кандидат на посаду мера Старобільська від партії «Наш Край» Володимир Живага одночасно балотувався від своєї партії першим номером і в міську раду, і в районну раду, що заборонено законом.

Заступник голови Старобільської районної ТВК Наталія Роскидана повідомила спостерігачів «ОПОРИ», що наразі комісія працює у штатному режимі і підраховує результати виборів до Старобільської райради. За її словами, поки що немає причин проводити повторні вибори.

«Наразі ми займаємося підрахуванням результатів голосування у Старобільському районі. А те, що говорять, що можливі вибори, то це малоймовірно. Навіть якщо кандидат потрапив одночасно і в міську, і в районну раду, то він просто мусить відмовитися від мандата депутата міської або районної ради. І те, що хтось із кандидатів пройшов у районну та міську ради одночасно, це просто результат того, що хтось більше, а хтось менше витратився на політичну рекламу», - сказала вона.

Також під питанням залишається визнання виборів у Новопсковському районі Луганської області. Єгор Потоцький, який є кандидатом у депутати Новопсковської райради від Блоку Петра Порошенка «Солідарність», повідомив спостерігачів «ОПОРИ» про те, що юристи партії БПП готують скаргу у різні інстанції, оскільки є багато фактів, які є підставою визнати вибори у Новопсковському районі недійсними.

«У Новопскові було зафіксовано низку порушень у день виборів, зокрема бюлетені з моїм ім'ям як кандидата в депутати Новопсковської райради відправили на дільницю, яка знаходиться не на моєму виборчому окрузі. Також є бюлетені з помилками. Також є кандидати, які одночасно балотувалися у Новопсковську райраду та Новопсковську селищну територіальну громаду, що є також фактом, який ставить під сумнів дійсність проведених виборів. Тому наразі наші юристи готують скаргу в різні інстанції», - сказав Потоцький.

Заступник голови Новопсковської районної ТВК Петро Тимохін повідомив «ОПОРУ», що наразі комісія підводить підсумки голосування на місцевих виборах у Новопсковському районі і ще не порушувала питання щодо визнання виборів недійсними.

Нагадаємо, раніше вибори до міськради Сватового Луганської області визнали недійсними через помилки під час друку бюлетенів.

У Донецькій області не відбулися вибори в Маріуполі і Красноармійську, оскільки бюлетені не доставили на дільниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram