ГоловнаПолітика

Венеціанська комісія винесла вердикт судовій реформі

Європейці вважають, що розганяти діючих суддів не можна

Венеціанська комісія винесла вердикт судовій реформі
Заседание Венецианской комиссии
Фото: www.norway-coe.org

Венеціанська комісія в цілому позитивно оцінила проект судової реформи, розроблений Конституційною комісією.

Висновки щодо проекту комісія затвердила на засіданні в п'ятницю, повідомив у своєму фейсбуці представник України в цьому органі Володимир Пилипенко.

"ВК в цілому позитивно оцінила прагнення української сторони щодо реформи судочинства. Позитивні відгуки експертів Венеціанської комісії отримали такі пропозиції як: позбавлення права Верховної Ради призначати суддів, скасування 5-річного випробувального терміну для молодих суддів і скасування «порушення присяги судді» як підстави для звільнення, проведення реформи Генпрокуратури і позбавлення прокуратури функції нагляду", - написав він.

При цьому Венеціанська комісія виступила проти альтернативної концепції судової реформи, що передбачає звільнення всіх суддів. Цю ідею підтримує Кабмін і низка народних депутатів.

"Венеціанська комісія зробила досить критичні зауваження щодо пропозицій щодо звільнення суддів. Так, на думку ВК, звільнення з посади всіх суддів, за винятком дуже виняткових ситуацій, таких як розірваність конституційного процесу, не відповідає європейським стандартам. Крім того, Комісія вважає, що заміна всіх суддів (понад 8000) становить загрозу для здійснення правосуддя у державі", - написав Пилипенко.

Крім того, Венеціанська комісія радить розглядати переатестацію діючих суддів як винятковий захід, а також рекомендує у разі проведення одночасного перепризначення суддів «першої п'ятирічки» зробити для них преференції, враховуючи їхній досвід, який вони отримали під час перебування на випробувальному терміні. Наприклад, звільнити таких суддів від зобов'язання проходити додатковий період навчання протягом наступних кількох років.

Нагадаємо, у вересні проект змін до Конституції у частині судової реформи затвердила Конституційна комісія, створена президентом Петром Порошенком. Після цього документ направили на аналіз Конституційної комісії разом з альтернативною пропозицією про звільнення всіх суддів в Україні.

Основні положення пропонованої президентом судової реформи читайте у статті "«Болванка» судової реформи: без очищення і з монополією для адвокатів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram