ГоловнаПолітика

Національну поліцію позбавлять контролю над криміналістами

Експертна служба залишиться у складі МВС.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у своєму фейсбуці оприлюднив концепцію реформування Експертної служби МВС. Ця служба залишиться в підпорядкуванні МВС, а орган досудового слідства (Національна поліція, що вийде зі складу міністерства в окремий центральний орган виконавчої влади) втратить організаційний зв'язок з нею.

"Це дозволить позбутися традицій, успадкованих ще від радянської міліції, коли керівник слідчого блоку здійснював кураторство над експертно-криміналістичними підрозділами, маючи адміністративні важелі впливу на судового експерта та його керівника", - написав Аваков.

Крім того, в Експертній службі проведуть переатестацію.

"Враховуючи специфіку експертної діяльності, відбір буде здійснюватися і за рахунок переатестації працюючих співробітників з відповідними знаннями і практичним досвідом, і за рахунок випускників вищих навчальних закладів. Насамперед це стосується Навчально-наукового інституту підготовки фахівців для експертно-криміналістичних підрозділів Національної академії внутрішніх справ, який здійснює підготовку експертів-криміналістів. На конкурсних засадах будуть приймати і випускників вищих навчальних закладів (біологи, хіміки, економісти, філологи та ін.), а також працівників інших установ та організацій, які мають необхідну професійну підготовку та досвід практичної роботи за спеціальністю", - написав міністр.

Експертна служба внаслідок реформування повинна отримати новітню техніку, її лабораторії пройдуть акредитацію на відповідність вимогам міжнародного стандарту якості ISO-17025.

Нова структура експертної служби почне працювати із 7 листопада.

Нагадаємо, фахівці Експертної служби МВС України шукають і вилучають сліди під час оглядів місць подій, проводять експертизи і дослідження, видаляють і знешкоджують саморобні вибухові пристрої, ведуть криміналістичний облік.

Експертна служба МВС є найбільшою експертною організацією. У її складі працюють понад три тисячі професіоналів, які щорічно виконують близько 300 тис. експертиз і досліджень. Експертна служба є постійним і наразі єдиним в Україні членом спілки «Європейська мережа криміналістичних наукових установ» - організації, яка об'єднує більш ніж 60 представників науково-дослідних установ із 36 країн Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram