ГоловнаПолітика

ГПУ досі не отримала від Наливайченка матеріалів про Суркова

Шокін не має даних про російський слід у вбивствах на Майдані.

ГПУ досі не отримала від Наливайченка матеріалів про Суркова
Фото: Вадим Крутивус

Генеральна прокуратура досі не отримала від колишнього голови СБУ Валентина Наливайченка матеріалів про причетність помічника президента Росії Владислава Суркова до вбивств на Майдані.

Про це заявив генпрокурор Віктор Шокін газеті "Факты".

"Якщо ви пам'ятаєте, екс-голова СБУ Валентин Наливайченко свого часу заявляв, що, мовляв, якийсь російський чиновник узимку 2014 року перебував у Києві, віддавав команди силовикам стріляти по мітингувальниках. Я попросив Наливайченка надати нам хоч якісь документи, що підтверджують це. Досі їх немає. Тому зараз я не маю даних, що в розстрілі Небесної сотні є російський слід. З тих матеріалів, якими ми зараз володіємо, неможливо зробити такий висновок. Не тому, що ми не можемо чи не хочемо це довести, у нас просто сьогодні немає підстав говорити про це", - розповів Шокін.

Водночас генпрокурор прокоментував обшуки в колишніх нардепів від "Свободи", заявивши, що не розглядає їх як підозрюваних у вбивствах євромайданівців. "Екс-парламентарії проходять як свідки. Вони проживали в готелі "Україна", вікна якого виходять на Майдан", - сказав Шокін.

"Слідчий обрав таку тактику: спочатку обшук у свідків, а потім їхній допит. Це тактика слідчого, а не генпрокурора. Він знає справу краще, ніж я, він у ній, образно кажучи, живе, він з нею спить. І тільки слідчий може обрати єдино правильний шлях вивчення матеріалів справи", - додав він.

Нагадаємо, Наливайченко 19 лютого заявив, що СБУ має свідчення співробітників "Альфи" про те, що ними особисто керував Сурков. Він також зазначив, що три групи співробітників ФСБ Росії приїжджали до Києва в грудні 2013 року - лютому 2014 року і здійснювали організацію і планування розгону активістів Євромайдану.

У травні Наливайченко заявив, що СБУ направила до Генпрокуратури матеріали про Суркова.

Докладно про роль Суркова в розгоні Майдану, відмову від Угоди про асоціацію з ЄС і анексію Криму читайте в матеріалі Соні Кошкіної "Владислав Сурков. Український слід".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram