ГоловнаКультура

Вдова іменитого колекціонера подарувала Україні картини Малевича і Примаченко

У колекцію Диченка входять також твори Богомазова, Бойчука, Пальмова і Єрмілова

Вдова іменитого колекціонера подарувала Україні картини Малевича і Примаченко
Фото: www.president.gov.ua

12 жовтня у присутності президента України Петра Порошенка відбулася урочиста передача в дар державі і народу України унікальної колекції Ігоря Диченка.

Диченко помер у травні цього року. Вдова колекціонера Валерія Вірська вирішила подарувати музейному фонду України колекцію, в яку входять твори К. Малевича, А. Богомазова, М.Бойчука, В. Пальмова, М. Примаченко, В. Єрмілова.

"Шедеври, які неодноразово демонструвалися в музеях Нью-Йорка, Токіо, Москви, Единбурга, експонуватимуться НКММК «Мистецький Арсенал» і стануть доступні широкій громадськості", - повідомляє прес-служба президента.

Порошенко вручив Вірській орден Княгині Ольги, відзначивши в указі про нагородження її вагомий особистий внесок у культурно-освітній розвиток української держави, багаторічну сумлінну працю та високу професійну майстерність.

У свою чергу, Валерія Вірська подякувала президентові за нагороду і сказала: "Іншого і не могло бути. Я тут народилася, пережила голод і війну. Нехай ці роботи живуть в українських музеях і нехай до них ідуть наші діти".

Диченко Ігор Сергійович (19.12.1946 - 24.05.2015) - мистецтвознавець, художник, колекціонер. Член НСХУ (з 1984 р.). Закінчив Київський художній інститут (1969 р). Працював у Центральному Державному архіві музею літератури і мистецтва України, викладачем історії мистецтва в Київському хореографічному училищі, з 1992 року - ст. н. с. Музею історії Києва. Організатор і учасник численних виставок та мистецьких акцій з 1970-х рр. У 1992 заснував Міжнародний благодійний фонд. Автор дослідних робіт про творчість видатних українських митців Г. Нарбута, К. Піскорського, А. Петрицького, М. Бойчука, Л. Лозовського, В. Седляра, А. Богомазова, К. Малевича, В. Касіяна, М. Глущенка, Т. Яблонської, а також статей про творчість А. Павлової, В. Ніжинського, С.Лифаря, Л. Якобсона, Р. Нурієва, В. Малахова, Р. Поклітару.

Валерія Семенівна Вірська (Котляр) (29 жовтня 1930 року) - народна артистка УРСР, артистка балету, викладач і балетмейстер, викладач Київського Національного університету культури і мистецтв, кавалер ордена "За заслуги" III ступеня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram