ГоловнаПолітика

Адвокат Новиков захищатиме українця Карпюка на суді в Росії

Захисник Савченко взявся за справу ще одного політв'язня.

Адвокат Новиков захищатиме українця Карпюка на суді в Росії
Николай Карпюк
Фото: times.cv.ua

Адвокат Ілля Новиков захищатиме громадянина України Миколу Карпюка, якого судять у Верховному суді Чечні нібито за участь у боях проти російських військовослужбовців у лавах УНА-УНСО в середині 90-х років.

"Я взявся за захист українця Миколи Карпюка у Верховному суді Чечні. Події 1994 року, ст. 102 КК РРФСР (Умисне вбивство за обтяжливих обставин, - ред.). Сьогодні розпочато відбір присяжних", - написав він у своєму твіттері в понеділок.

Новиков захищатиме Карпюка разом із грозненським адвокатом Доккою Іцлаєвим.

Ще одного українця Станіслава Клиха, якого судять у тій самій справі, захищає Марина Дубровіна, додав Новиков.

Нагадаємо, Новиков разом з адвокатами Марком Фейгіним і Миколою Полозовим виступає захисником українки Надії Савченко.

Миколу Карпюка заарештували в березні 2014 року в рамках відкритої російським слідством справи про бойові дії в Чечні 1994-2001 рр. Слідчий комітет РФ стверджує, що Карпюк разом з нині покійним Олександром Музичком керував "бандою "Вікінг", яка нібито скоювала злочини в Чечні у 90-х роках. У СК Росії кажуть, що членами "Вікінгу" також були нинішній лідер "Правого сектору" Дмитро Ярош, Юрій Долженко, Станіслав Клих й інші українці.

Проти Карпюка і Клиха дав свідчення українець Олександр Малофєєв. Він також заявив, що в Чечні воював нинішній український прем'єр Арсеній Яценюк. 29 вересня 2015 року російський суд засудив Малофєєва до 24 років і 6 місяців позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму, а перші 4 роки - у в'язниці.

Російські спецслужби затримали Карпюка в березні 2014 року на кордоні, Клиха - в Орловській області Росії в серпні 2014-го. Малофєєв до вироку перебував у колонії в Свердловській області РФ, де відбував 23-річний термін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram