ГоловнаПолітика

Порошенко помилував 20 ув'язнених

Президент виявився поблажливим до злочинів напідпитку.

Порошенко помилував 20 ув'язнених
Фото: www.president.gov.ua

Президент Петро Порошенко помилував 20 осіб, зокрема 13 чоловіків та 7 жінок.

Це передбачено указом №569 від 5 жовтня. У самому указі прізвищ помилуваних засуджених немає.

Як повідомляє прес-служба Президента, серед 20 помилуваних звільнені від подальшого відбування покарання 5 людей, ще для 15 скорочені терміни відбування покарання. Не знайшлося достатніх підстав для задоволення клопотань про помилування 159 осіб. Як правило, це клопотання осіб, які неодноразово були засуджені або вчинили тяжкі або особливо тяжкі умисні злочини (розбої, згвалтування, вбивства, торгівля наркотиками тощо) або які хоч і вчинили нетяжкий злочин, але фактично відбули дуже нетривалий термін покарання.

Серед помилуваних - п'ятеро у віці понад 55 років, найстаршому 74 роки.

Тільки четверо з помилуваних мають більш ніж одну судимість, 16 відбували покарання у вигляді позбавлення волі на сім і більше років, причому четверо з них - 12 і більше років. 16 помилуваних осіб вчинили злочини під час побутових сварок, 17 були в стані алкогольного сп'яніння.

До списку помилуваних увійшов Костянтин Ходаковський, який відбув майже 11 років ув'язнення. За час відбування покарання він виграв разом з іншими в'язнями справу в Європейському Суді з прав людини за жорстоке поводження з боку працівників пенітенціарної служби і відсутність належного розслідування цього побиття. Останні півтора року він, незважаючи на перебування в ув'язненні, брав активну участь у волонтерській роботі і допомагав армії, в тому числі і грошима, отриманими за рішенням Європейського Суду як моральне відшкодування.

Загалом за останні чотири місяці 2015 року Президент України помилував 50 осіб, повідомила прес-служба глави держави.

Нагадаємо, в липні Адміністрація Президента оприлюднила дані, скільки людей за рік було помилувано в Україні з 1994 року. Згідно з цими даними, на той момент Порошенко помилував 30 осіб, тобто всього з початку року було помилувано тільки 50 людей.

У 2014 році він помилував лише двох засуджених.

Для порівняння, президенти Леонід Кучма і Віктор Ющенко з 2000 року щорічно милували від 573 до 1351 людини. З приходом до влади Віктора Януковича кількість помилуваних різко зменшилася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram