ГоловнаПолітика

Турчинов вважає ракетний удар російської флотилії кроком до ядерної війни

Росія привчає світ до бойового застосування ракет, здатних нести ядерний боєзаряд.

Турчинов вважає ракетний удар російської флотилії кроком до ядерної війни
Фото: 24.ua

Масований ракетний удар, якого завдала корабельна ударна група Каспійської флотилії ЗС РФ по цілях на території Сирії, значно загострює ситуацію в зоні бойових дій і може призвести до ядерної війни, вважає секретар РНБО України Олександр Турчинов.

Він нагадав, що вчора з акваторії Каспійського моря корабельна ударна група Каспійської флотилії у складі сторожового корабля «Дагестан», флагмана «Гепард», малих ракетних кораблів «Град Свіяжськ», «Углич» і «Великий Устюг» завдала масованого ракетного удару по цілях на території Сирії в провінціях Ракка, Ідліб, Алеппо, повідомляє прес-служба РНБО.

«Усього здійснено 26 пусків крилатих ракет морського базування (КРМБ) 3М14 з універсального корабельного комплексу «Калібр-НК», - зазначив Турчинов, наголосивши, що вперше в історії ВМФ РФ застосував крилаті ракети морського базування 3М14 у бойовій ситуації. «Раніше їх запускали тільки під час випробувань і навчальних стрільб», - додав він.

За словами Турчинова, застосування ЗС РФ крилатих ракет для ураження об'єктів на території Сирії не можна пояснити військовою доцільністю, «тому що уражені цілі були в зоні досяжності російських літаків».

«Мета Москви - продемонструвати міжнародній спільноті рішучість і здатність російської армії застосовувати потужне ракетне озброєння», - додав він і наголосив, що ці ракети здатні також нести ядерний боєзаряд.

«Зі звичайним зарядом ракета здатна влучити в ціль з дистанції понад 1,5 тис. км, з ядерним - понад 2,6 тис. км. Маса боєзаряду однієї ракети становить 400 кілограмів», - повідомив секретар РНБО. На його думку, використання такої зброї створює надзвичайно небезпечний прецедент, «привчаючи міжнародну спільноту до пасивного спостереження за бойовим застосуванням ракет, здатних нести ядерний боєзаряд».

«Такі дії РФ - реальний і дуже небезпечний крок у напрямку провокування глобального військового конфлікту з можливим використанням ядерної зброї», - резюмував Турчинов.

Нагадаємо, Росія на прохання президента Сирії Башара Асада почала повітряну операцію в Сирії 30 вересня. Відтоді російська авіація завдала 112 ударів. Крім того, в середу 26 крилатих ракет випустили кораблі Каспійської флотилії.

У США заявили, що більш ніж 90% російських авіаударів у Сирії припали не на об'єкти терористичних угруповань "Ісламська держава" і "Аль-Каїда".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram