ГоловнаПолітика

ЄСПЛ зобов'язав Україну виплатити €11 тисяч членам УНА-УНСО

Присуджені їм тривалі терміни ув'язнення не були співмірні із законною метою, повідомили в суді.

ЄСПЛ зобов'язав Україну виплатити €11 тисяч членам УНА-УНСО
Фото: EPA/UPG

Європейський суд з прав людини зобов'язав державу Україна виплатити 11 тисяч євро як компенсацію моральної шкоди трьом членам УНА-УНСО Миколі Ляховичу, Миколі Карпюку та Ігореві Мазуру, засудженим за участь у масових заворушеннях у березні 2001 року.

Відповідне рішення 6 жовтня було оприлюднене на сайті ЄСПЛ, пише РБК-Україна.

Зокрема, європейський суд ухвалив виплатити по 4 тис. євро Ляховичу і Мазуру, 3 тис. євро - Карпюку.

"Суд дійшов висновку, що хоча санкції за роль заявників в організації заворушень і підбурювання до насильства, як можна припустити, були виправдані метою підтримання громадської безпеки, присуджені їм тривалі терміни тюремного ув'язнення - від двох з половиною і чотирьох років - не були співмірні цій законній меті", - йдеться в рішенні суду.

Відповідно, зазначають у ЄСПЛ, мали місце порушення законодавства з прав людини щодо Карпюка, Ляховича і Мазура.

При цьому ЄСПЛ відмовив у компенсації ще чотирьом позивачам, заарештованим у цій справі, - Сергію Гальчику, Олегу Бурячку, Андрієві Косенку та Григорію Ляховичу.

На думку суду, щодо цих чотирьох заявників не було порушень, оскільки "вони були засуджені за конкретні акти насильства, при цьому вони не надали жодної інформації, яка могла б переконати суд переглянути висновки національних судів щодо них".

Нагадаємо, 9 березня 2001 року в Києві біля будівлі Адміністрації президента України відбулися сутички між учасниками антипрезидентської акції "Україна без Кучми" і правоохоронними органами. СБУ порушила кримінальну справу стосовно людей, звинувачених в організації та активній участі у заворушеннях. Тоді було заарештовано 18 членів УНА-УНСО, в тому числі лідер організації Андрій Шкіль.

За результатами судових розглядів Миколу Карпюка було засуджено на 4,5 року, Ігоря Мазура, Сергія Гальчика, Ярослава Мирончука, Руслана Зайченка - на 4 роки, Олега Бойка і Володимира Горощюка - на 3,5 року, Олега Бурячка - на 3 роки, Василя Назара - на 2,3 року, Андрія Косенка, Володимира Павлюка, Станіслава Самофалова і Олега Селегу - на 2 роки. Четверо з 18 засуджених отримали по два роки з відбуванням покарання умовно. Сам Шкіль був обраний народним депутатом і звільнений з-під варти, отримавши депутатську недоторканність.

Як повідомлялося, 15 вересня в Чечні почалися слухання справи громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, яких звинувачують у вбивстві російських військовослужбовців під час російсько-чеченської війни в 1994-1995 роках.

Карпюк загадковим чином опинився в Росії в березні 2014 року, й відтоді до нього не допускали ні консула, ні адвокатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram