ГоловнаПолітика

Рада закликала світ посилити тиск на Росію і не допустити виборів "ЛНР-ДНР"

Депутати прийняли звернення до країн-партнерів і міжнародних організацій

Рада закликала світ посилити тиск на Росію і не допустити виборів "ЛНР-ДНР"
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада звернулася до світової спільноти з приводу намірів бойовиків провести свої вибори в "ДНР" і "ЛНР".

За відповідну постанову "Про звернення Верховної Ради до держав-партнерів і міжнародних організацій щодо намірів проведення незаконних виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей" проголосували 237 депутатів.

"Такий виборчий фарс (псевдовибори "ДНР-ЛНР", - ред) не відповідає ні чинному українському законодавству, ні загальновизнаним демократичним стандартам ОБСЄ і є свідомим кроком, спрямованим на зрив мирного процесу", - йдеться в документі.

У постанові наголошено, що волевиявлення громадян України, які перебувають на тимчасово окупованій території, "можливе лише за умови проведення виборів у безпечних умовах, без будь-якого зовнішнього тиску, відповідно до українського законодавства, а також стандартів і за умови відповідного моніторингу з боку БДІПЛ-ОБСЄ".

Постанова набирає чинності з дня її ухвалення. Міністерству закордонних справ доручено проінформувати міжнародні організації про зміст цього звернення.

Нагадаємо, лідери "ДНР" і "ЛНР" заявили про намір провести свої "вибори" 28 жовтня і 1 листопада. На зустрічі лідерів "нормандської четвірки" 2 жовтня в Парижі була досягнуто домовленості, що фейкові вибори "ДНР" - "ЛНР" не повинні відбутися, і президент РФ Володимир Путін пообіцяв вплинути на ватажків терористів.

Сьогодні відбудеться чергове засідання Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі, під час якого, як очікують, бойовики повинні оголосити про скасування виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram