ГоловнаПолітика

Мін'юст розширив доступ до реєстру нерухомості

Українці отримали можливість шукати житло і земділянки за прізвищем людини.

Мін'юст розширив доступ до реєстру нерухомості
Фото: golos.ua

Міністерство юстиції віднині відкриває доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Порядок ведення реєстру можна дослідити на офіційному сайті Мін'юсту через "Кабінет електронних сервісів".

Після спеціальної реєстрації користувача інформацію з держреєстру надаватимуть не тільки за об'єктом нерухомого майна, а й за суб'єктом права, тобто за прізвищем людини можна буде дізнатися, якими квартирами, будинками, ділянками чи автомобілями володіє будь-який громадянин України.

Також із 6 жовтня Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру відкриває доступ до реєстру власників земельних ділянок, а також запускає онлайн-послугу замовлення виписки про нормативно-грошову оцінку землі, повідомляє офіційний сайт відомства. Послуга доступна через публічну кадастрову карту map.land.gov.ua. Обов'язковою умовою отримання доступу до інформації є електронна ідентифікація заявника - з використанням електронного цифрового підпису або альтернативної схеми ідентифікації BankID (ідентифікація через банківську картку). Інформаційна система автоматично обробляє запит і надає відомості про права власності на землю та дату їхнього придбання. Інформація надається безкоштовно.

Також введено електронну послугу онлайнового замовлення виписки про нормативну грошову оцінку землі. Це одна з найбільших пошукових адміністративних послуг, які надає землевпорядна служба, зазначають у відомстві. Відомості про нормативну грошову оцінку землі необхідні в разі здійснення цивільно-правових угод із земельними ділянками.

"Держгеокадастр надає 16 адміністративних послуг. До кінця року половина з них буде переведена в електронний формат, а до 1 липня 2016 року 100% послуг будуть доступні он-лайн", - наголошено в повідомленні.

Нагадаємо, 14 липня Рада надала інформації про рухоме і нерухоме майно громадян статус публічної.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram