ГоловнаПолітика

У Ростовській області відновився розгляд справи Савченко

Суд відмовився виключити зі списку потерпілих громадян України

У Ростовській області відновився розгляд справи Савченко
Фото: EPA/UPG

У Донецькому міському суді Ростовської області в середу відновився розгляд справи проти українки Надії Савченко, яка звинувачується у причетності до артобстрілу, в якому у червні 2014 року загинули два російські журналісти.

Крім того, слідство стверджує, що Савченко нелегально в'їхала на територію Росії, де її затримали. Сама вона заперечує, що наводила артилерійський вогонь на мирних громадян, і каже, що її викрали.

Як повідомляє "Медиазона", засідання почалося з того, що судді вийшли, щоб ухвалити рішення щодо вчорашнього клопотання захисту про виключення громадян України Галини Дмитрієвої та Елли Бурик зі списку потерпілих. Напередодні суд відклав рішення з цього питання до закінчення допиту потерпілих.

Клопотання відхилили як передчасне - суд вважає, що ухвалити таке рішення можна тільки після вивчення всіх доказів.

Тим часом "Интерфакс" з посиланням на джерело в юридичних колах пише, що Савченко може розраховувати на видачу Україні. "Питання передачі Савченко українській стороні можуть порушити після того, як щодо неї ухвалять рішення суду і воно набуде чинності. Це передбачено нормами Конвенції про передачу засуджених до позбавлення волі для подальшого відбування покарання", - сказав співрозмовник агентства.

Цю конвенцію підписали у Москві 6 березня 1998 року.

Водночас, зазначив юрист, передача засудженого не здійснюється, якщо покарання не може бути виконано на території сторони, що приймає, унаслідок закінчення строку давності або на іншій підставі, передбаченій законодавством цієї держави, а також якщо ця процедура може завдати шкоди інтересам будь-якої з договірних країн.

Нагадаємо, Савченко інкримінують убивство загальнонебезпечним способом двох і більше осіб з мотивів політичної ненависті, здійснене групою осіб; замах на цей самий злочин; незаконний перетин кордону. Українці загрожує до 25 років колонії.

Як заявлено у справі, Савченко, яка після початку російської агресії в Україні служила в добровольчому батальйоні "Айдар", 17 червня 2014 року передала товаришам по батальйону координати для артилерійського обстрілу, в результаті якого загинули співробітники ВДТРК Ігор Корнелюк і Антон Волошин. Також у справі стверджують, що потім Савченко незаконно проникла на територію Росії, де її затримали.

Насправді Савченко потрапила в полон до бойовиків "ЛНР" ще до обстрілу, під час якого загинули Корнелюк і Волошин, її незаконно вивезли до Росії, де проти неї сфабрикували справу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram