ГоловнаПолітика

Порошенко виступив на Генасамблеї ООН (повний текст)

Президент розповів про наслідки агресії Росії в Україні

Президент Петро Порошенко у своїй промові на Саміті сталого розвитку в рамках Генасамблеї ООН звинуватив Росію в убивстві тисяч людей через анексію Криму й агресію на Донбасі.

Повний текст промови Порошенка без змін опублікував ТСН:

"Від імені України висловлюю повну підтримку новому порядку денному розвитку Організації Об'єднаних Націй.

Я хотів би нагадати, що в 1992 році Україна взяла участь в історичному Саміті ООН в Ріо-де-Жанейро, де засвідчила свою волю формувати майбутнє на основі принципів сталого розвитку.

Протягом 23 років, що минули з того часу, ми накопичили великий позитивний досвід і в той же час пізнали гіркоту поразки, оскільки прихильники війни і тероризму чинили жорсткий опір прогресу в багатьох частинах світу. Далекосяжні цілі сталого розвитку і завдання, які ми оголошуємо на сьогоднішньому історичному Саміті, відкривають нові горизонти для всього людства і закладають основи для стійкого розвитку нашої планети на наступні 15 років.

Ми високо оцінюємо прозорість та всеосяжність процесу підготовки, який завершився в Основі розвитку після 2015 року. Більше 25 тисяч українців взяли участь у глобальних консультаціях, висловивши своє власне бачення даних цілей.

Важко працюючи для того, щоб досягти Цілей розвитку тисячоліття (ЦРТ), які були встановлені п'ятнадцять років тому, наші країни значно змінили життя мільйонів людей в усьому світі. Щодо України, я хотів би підкреслити, що ми зуміли:

• скоротити втричі рівень бідності - тим не менш, через російську агресію, ми очікуємо, що цей показник впаде,

• поліпшити материнську систему охорони здоров'я,

• майже вдвічі скоротити дитячу смертність,

• зменшити показники захворюваності на ВІЛ/СНІД,

• домогтися прогресу в боротьбі з туберкульозом.

Ми продовжуємо працювати, щоб виконати наші зобов'язання по досягненню ЦРТ, пов'язаних з підвищенням якості освіти, заохоченням гендерної рівності і забезпеченням екологічного сталого розвитку. Я переконаний, що ми повинні спиратися на імпульс ЦРТ для досягнення подальшого прогресу в пріоритетних областях, викладених у Порядку денному в галузі розвитку після 2015 року. Шановні колеги, без миру та свободи не буде ніякого сталого розвитку.

Гіркий досвід України показує, що мир і свобода є основними передумовами для досягнення ЦСР. Сталого розвитку не досягнути там, де чути вибухи і гинуть мирні люди. Його не досягнути там, де царюють агресивні ідеології, що виправдовують пригнічення одного народу іншим, де порушуються ключові права і свободи людини. Закріплення загального миру та просування більших свобод повинно стати рушійною силою наших колективних зусиль по досягненню ЦСР.

Сьогодні Україна має впроваджувати необхідні системні реформи, протидіючи російській агресії, яка намагається підірвати демократичний європейський розвиток, обраний українським народом.

В результаті зрадницької російської анексії українського Криму та агресії на Донбасі тисячі людей були вбиті. Було зруйновано критично важливу інфраструктуру. Україна втратила близько 1/5 свого економічного потенціалу. Військові дії Росії проти України збільшили екологічні та епідеміологічні загрози, а також ризики, пов'язані із соціальною ізоляцією. Хімічні склади в зоні конфлікту в східній частині України та в прилеглих територіях являють собою особливу небезпеку. Є жахливі загрози потенційних техногенних катастроф.

У цьому контексті Україна вважає, що для Організації Об'єднаних Націй настав час вирішити питання захисту навколишнього середовища в конфліктах, і представить конкретні ідеї в цьому напрямку.

Зовнішня агресія призвела до появи нової форми бідності - раптової чи несподіваної бідності, яка впливає на життя близько 1,5 мільйонів внутрішньо переміщених осіб в Україні. Кожен день війни на українському Донбасі коштує нам близько 5 млн доларів США, які ми могли б вкладати в процес сталого розвитку. І криза внутрішньо переміщених осіб, кількість яких складає 1,5 мільйона, є найбільшою проблемою не тільки України, а й всього регіону.

Україна прагне миру та процвітання, і разом з державами-партнерами прикладає максимум зусиль для врегулювання конфлікту мирними дипломатичними засобами.

Після припинення військової агресії, встановлення миру і відновлення повного суверенітету України над Донбасом і Кримом буде вкрай важливо допомогти мільйонам людей повернутися до нормального життя, відновити економічну і соціальну інфраструктуру на засадах сталого розвитку. Україна готова виконати це непросте завдання і закликає всіх міжнародних партнерів до співпраці в цьому напрямку.

Пані та панове! Україна неухильно прямує шляхом реформ, викладених у Стратегії сталого розвитку "Україна - 2020". Незважаючи на існуючі проблеми, ми переводимо наші стратегічні завдання в конкретні дії.

На фоні реалізації Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом, а також протидії триваючій російській агресії, українське суспільство зосереджено сьогодні, в першу чергу, на:

боротьбі з корупцією; забезпеченні рівних можливостей та соціальної справедливості; ефективній системі охорони здоров'я; сприянні гідній праці;

забезпеченні доступної освіти для всіх; сприянні інноваційному розвитку і стійкій інфраструктурі;

забезпеченні сталого енергопостачання;

забезпеченні продовольчої безпеки;

здоровому навколишньому середовищі.

Я хотів би запевнити всіх вас, що для досягнення ЦСР на національному рівні, Україна здійснюватиме нові програми і проекти, які на практиці забезпечать макроекономічну стабільність, екологічний баланс та соціальну згуртованість. ЦСР служитимуть в якості загальної основи для подальших перетворень в Україні, в тому числі в контексті реалізації "Стратегії - 2020".

Як відповідальний член міжнародного співтовариства, Україна прагне брати активну участь у вирішенні поточних глобальних проблем в якості попередньої умови для досягнення ЦСР. Зокрема, в екологічному вимірі ми повинні діяти енергійно, щоб запобігти загрозам, спровокованим зміною клімату та деградацією навколишнього середовища. Досягнення компромісу щодо збалансованої кліматичної угоди позитивно відзначиться на наших колективних зусиллях, спрямованих на досягнення цієї мети. Впровадження нових, розширених моделей науково-технічного співробітництва між державами-членами ООН, зокрема, встановлення універсального механізму передачі технологій, є ключем до подолання багатьох прогалин у сфері сталого розвитку.

Шановні учасники Саміту, я переконаний, що працюючи рука об руку, реалізуючи наші цілі в рамках Порядку денного розвитку після 2015 року, а також спільно вирішуючи існуючі проблеми, ми забезпечимо успіх людства на шляху до прогресу".

Нагадаємо, російська делегація покинула зал Генасамблеї ООН під час промови президента Порошенка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram