ГоловнаСвіт

У Нью-Йорку проходить Саміт ООН зі сталого розвитку (онлайн-трансляція)

Світові лідери розробили 17 цілей тисячоліття.

У понеділок, 28 вересня, у Нью-Йорку стартує ювілейна 70-та Генеральна Асамблея ООН. На неї вже з'їжджаються голови держав і урядів - очікують небувалого за представництвом зібрання.

Політичним дебатам передує Саміт ООН зі сталого розвитку. Уже вироблено 17 так званих цілей тисячоліття. Найамбітніші пункти - покінчити з бідністю в усіх її формах, перемогти голод, забезпечити здоровий спосіб життя, загальну і якісну освіту.

Згідно з попередніми підрахунками, на виконання знадобиться від $3 до $4,5 трлн щороку. Китай уже пообіцяв окремо виділити $2 млрд на розвиток найбідніших держав. У Канаді вважають, що без приватних інвестицій не обійтися. За словами Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна, "справжнім випробуванням для зобов'язань порядку денного 2020-30 стане його виконання".

Сьогодні, в третій день Саміту, в залі Генеральної Асамблеї зібралися 55 голів держав і міністрів. Свої промови, крім інших, виголосили президент Венесуели Ніколас Мадуро і президент Білорусі Олександр Лукашенко, для якого це перший за 10 років візит у штаб-квартиру ООН. У другій половині дня очікують промови президента США Барака Обами.

Нагадаємо, на полях 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН очікується зустріч президентів США і Росії Барака Обами і Володимира Путіна, під час якої обговорюватиметься питання України.

Президент України Петро Порошенко буде виступати на загальних дебатах Генасамблеї ООН 29 вересня.

Президент РФ Володимир Путін виступить на загальних дебатах Генасамблеї 28 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram