ГоловнаПолітика

Уповноважений ОБСЄ зі свободи ЗМІ готує доповідь про факти російської пропаганди, - Клімкін

РФ підозрюють у підкупі журналістів по всьому світу.

Уповноважений ОБСЄ зі свободи ЗМІ готує доповідь про факти російської пропаганди, - Клімкін
Фото: 24.ua

Уповноважений ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дунья Міятович підготує доповідь про факти російської пропаганди у світових ЗМІ.

Про це в інтерв'ю програмі "Лівий берег з Сонею Кошкіною" заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін.

"Ми говорили з Дуньєю Міятович, яка є уповноваженим у ОБСЄ зі свободи ЗМІ. До речі, я особливо вдячний їй за те, що вона оголосила бойкот деяким російським медіа. ...Так от, ми домовилися, що вона буде працювати і в цьому напрямку теж - ми підключимо зокрема і російські ЗМІ. В одній зі своїх останніх промов вона вже доволі докладно говорила про ці факти. Будуть ще доповіді", - зазначив він.

Серед таких фактів міністр закордонних справ зазначив замовні статті у світових ЗМІ й активність ботів.

"Якщо Росія скуповує журналістів, замовляючи море статей, тисячі статей у різних газетах; якщо вони маніпулюють меседжами.., ба більше - коментарями маніпулюють. Для цього наймаються студентів, тисячами. У тій самій Німеччині їм платять по кілька сотень євро", - заявив Клімкін.

"Вам платять кілька сотень євро і кажуть: тоді-то і там-то з'явиться така-то стаття, ти під нею залишиш кілька негативних коментарів з такими-то смислами. Щоб ви розуміли: в деяких країнах читають не лише опубліковані статті, а й коментарі під ними. Це популярно у Скандинавії, Німеччини, США. І якщо понад половина цих коментарів негативні, це може істотно змінити думку стосовно викладеного в статті", - розповів про механізм голова МЗС.

У цьому контексті він зазначив, що Україна намагається протистояти пропаганді.

"Ми збираємо факти. На Заході про це знають практично всі журналісти. Крім того, сьогодні ми сформували своєрідні пули - з представників нашого студентства - які просто перекривають роботу цих кремлівських ботів", - додав Клімкін. Уточнивши, що роботу пулу координує МЗС.

Окрім того, відомство залучає українські громади в європейських країнах.

"Ми повинні в кожній країні працювати по-своєму - з розумінням континентальної, національної, іншої специфіки. Неможливо однаково працювати в Торонто і, скажімо, в Мілані. Плюс дуже важлива підтримка наших друзів, партнерів, місцевої громади", - зазначив Клімкін.

Докладно про це читайте в повній версії інтерв'ю "Павло Клімкін: "Ми не можемо, як Росія, купувати гуртом і в роздріб європейських політиків, журналістів, депутатів, бізнесменів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram