ГоловнаПолітика

Порошенко затвердив нову редакцію воєнної доктрини

Доктрина визначає військово-політичні виклики, які можуть перерости в загрозу застосування сили проти України.

Порошенко затвердив нову редакцію воєнної доктрини
Фото: yes-ukraine.org

Президент України Петро Порошенко підписав указ, яким ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 вересня "Про нову редакцію воєнної доктрини України".

Про це йдеться в повідомленні прес-служби глави держави.

Згідно з документом, актуальною військовою загрозою для України сьогодні є збройна агресія Росії, яка включає тимчасову окупацію Криму і агресію в окремих районах Донецької та Луганської областей. Крім того, загрозами є нарощування військової потужності РФ безпосередньо біля державного кордону, у тому числі можливість розгортання тактичної ядерної зброї на території Криму; мілітаризація тимчасово окупованої території, присутність військового контингенту РФ у Придністровському регіоні Молдови, активізація російськими спецслужбами розвідувально-підривної діяльності в Україні з метою дестабілізації внутрішньої ситуації.

Також загрозою визначено діяльність на території України не передбачених законом збройних формувань, спрямовану на дестабілізацію внутрішньої соціально-політичної ситуації в Україні, залякування населення, позбавлення його волі до опору, порушення функціонування органів державної влади, місцевого самоврядування, важливих об'єктів промисловості та інфраструктури.

Доктрина визначає військово-політичні виклики, які можуть перерости в загрозу застосування військової сили проти України, першими з яких є втручання у внутрішні справи України з боку Росії і протидія реалізації європейського вибору українського народу, формування систем колективної безпеки за участю України.

Визначено сценарії, за якими можуть бути реалізовані загрози військової безпеки України, перший з яких - повномасштабна збройна агресія Росії проти України з рішучими військово-політичними цілями.

Цілі та основні завдання воєнної політики, відповідно до доктрини, виходять з того, що "Україна прагне підтримувати дружні відносини з усіма державами світу на основі міжнародних договорів, укладених на принципах рівноправності, невтручання у внутрішні справи, взаємної поваги незалежності, суверенітету і територіальної цілісності".

Воєнна доктрина передбачає, що ключовими завданнями створення умов для відновлення державного суверенітету і територіальної цілісності України є комплексне реформування системи забезпечення національної безпеки до рівня, прийнятного для членства в ЄС і НАТО; створення ефективного сектору безпеки і оборони, що забезпечує достатні спроможності національної оборони для відсічі збройної агресії.

Також визначено метою - розвиток Збройних сил України за західними стандартами і досягнення сумісності зі збройними силами держав - членів НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram