ГоловнаКультура

Податкова проводить обшуки у великій книжковій мережі (оновлено)

"Буква" вважає, що її "замовили" конкуренти з "Ексмо".

Податкова проводить обшуки у великій книжковій мережі (оновлено)
Фото: facebook.com/profile.php?id=100009566149699

Податкова міліція проводить обшуки у великій книжковій мережі, яка продавала книги без сплати податків.

Група осіб розгорнула в Києві злочинну діяльність і, використовуючи низку підконтрольних юридичних і фізичних осіб-підприємців, організувала реалізацію у 18 містах України контрафактної книжкової продукції без сплати податків до бюджету, повідомив заступник голови Державної фіскальної служби Сергій Білан у своєму фейсбуку.

"Оборот такої реалізації становив від початку цього року понад 500 млн грн - тільки за день ділки тіньового бізнесу отримували в середньому 150 тис. грн не облікованих доходів готівкою", - написав він.

Зараз провели вже шість обшуків в офісних приміщеннях, місцях проживання та машинах фігурантів справи. Вилучено близько 300 тис. грн неврахованих готівкових коштів, печатки 24-х підконтрольних юридичних і фізосіб-підприємців і ключі системи клієнт-банк.

Крім того, вилучено статутні документи та печатку офшорної компанії, комп'ютерну техніку та чорнові записи інформації тіньової бухгалтерії, контрафактну книжкову продукцію. Зараз обшуки тривають.

Спочатку увагу податкових міліціонерів до роздрібної мережі реалізації книжкової продукції привернув той факт, що за умови сплати всіх митних платежів ціна реалізації продукції російського виробництва в Україні має перевищувати ціну цієї продукції в Росії.

Однак, зазначається в повідомленні, вартість таких зразків в українських інтернет-магазинах приблизно збігалася з російськими, а іноді була навіть нижчою, що могло свідчити про надання неправдивих відомостей про митну вартість імпортованих з РФ книжок.

Під час подальшої роботи податківці встановила ще кілька фактів, які переконали їх у тому, що група компаній, що налагодила імпорт і роздрібний продаж книжкової продукції в Україні, ухиляється від сплати податків.

"Зокрема, витрати на придбання книжкової продукції становили відносно невелику частину витрат підприємств групи - тобто можлива реалізація значних обсягів не оприбуткованої книжкової продукції за готівку. Крім того, для продажу книжкової продукції використовувалися 16 приватних підприємців, які декларували невеликі обсяги річної виручки порівняно з розрахунковою вартістю книжкової продукції в магазинах", - пише Білан.

Зараз перевіряється інформація про те, що "нечистими на руку ділками" було налагоджено підпільний друк контрафактної книжкової продукції в Києві, що дозволило їм не тільки "економити" на митній вартості імпортованих книг, а й отримувати надприбутки при їх роздрібній реалізації в Україні, не сплачуючи податки.

Оновлено. Протягом середи і четверга податківці проводили обшуки в книжкових магазинах мережі "Буква". У самій компанії вважають, що їх "замовили" конкуренти - російське видавництво "Ексмо". Центральний магазин компанії на Богдана Хмельницького в Києві не працює, інші роботу не припиняли.

facebook.com/ludstvo
Фото: Объявление на двери магазина "Буква" по ул. Хмельницкого, 3Б
facebook.com/ludstvo

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram