ГоловнаКультура

Франція висуває на "Оскар" переможця Одеського кінофестивалю

Фільм "Мустанг" стане французьким національним номінантом на "Оскар"

Франція висуває на "Оскар" переможця Одеського кінофестивалю
Кадр из фильма "Мустанг"

Франція визначилася з національним номінантом на премію Американської кіноакадемії в категорії "Найкращий неангломовний фільм".

Як повідомляє Hollywood Reporter, ним став фільм "Мустанг" Деніз Гамзе Ергювен, призер каннського "Двотижневика тижня" і лауреат гран-прі Одеського кінофестивалю.

Фільм про дорослішання п'яти молодих дівчат у консервативному турецькому суспільстві обійшов "Діпан" Жака Одійяра і "Міру людини" Стефана Брізоля, коли французький оскарівський комітет приймав рішення про висунення номінанта.

Зазначають, що в оскарівський комітет Франції входять директор Каннського кінофестивалю Тьєррі Фремо, режисер Мішель Хазанавичус, президент Французької кіноакадемії Ален Терзян, президент UniFrance Жан-Поль Саломе, директор Французької сінематеки Серж Тубіана і актриси Наталі Бей та Мелані Лоран.

Торік французький номінант - "Сен-Лоран" Бертрана Боннелло - не потрапив до фінальної номінації на "Оскар", що складається з п'яти фільмів.

Останнім французьким фільмом, який отримав "Оскар" в іноземній категорії, був "Індокитай" (1993) з Катрін Деньов у головній ролі.

Нагадаємо, що Угорщина на "Оскар" висунула фільм "Син Сауля" Ласло Немеша, відзначений гран-прі на Каннському кінофестивалі у 2015 році. Російським претендентом на "Оскар" став "Сонячний удар" Микити Михалкова, Колумбії - "Обійми змії" Сіро Герри, Гватемали - "Вулкан Іксканул" Хайро Бустаманте, Хорватії - "Зеніт" Далібора Матанича, Чилі - "Клуб" Пабло Ларріана, Швеції - " Голуб сидів на гілці, розмірковуючи про сенс життя" Роя Андерссона.

Україна ще не визначилася з номінантом на "Оскар". Сформовано новий оскарівський комітет, але він поки що чекає на підтвердження своєї роботи від Американської кіноакадемії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram