ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закони про реструктуризацію держборгу

Законом дозволено випуск цінних паперів, прив'язаних до зростання ВВП.

Порошенко підписав закони про реструктуризацію держборгу
Фото: rian.ru

Президент Петро Порошенко підписав пакет з трьох законів, необхідних для успішного завершення реструктуризації зовнішнього боргу України.

Про це свідчать дані відповідних законопроектів №3057-3059 на сайті Ради.

Законопроект №3057 вносить змін до закону "Про цінні папери та фондовий ринок" і дозволяє новий вид цінних паперів - "державний дериватив".

Законопроекти №3058-3059 вносять зміни до Бюджетного кодексу та Податкового кодексу. У Бюджетному кодексі врегульовано питання випуску, обслуговування і погашення державних деривативів, а поправки до Податкового кодексу містять особливі правила оподаткування доходів компаній, що є позичальниками за реструктуризованими гарантованими державою кредитами.

Нагадаємо, в рамках реструктуризації боргу Україна випустить нові цінні папери, прив'язані до показників зростання ВВП.

Ці державні деривативи передбачатимуть, що якщо ВВП України до 2020 року досягне 125,4 млрд доларів США (у 2014 році ВВП України становив 1567 млрд гривень, або 100 млрд доларів за тодішнім курсом), а потім почне рости швидкими темпами, то перші п'ять років кредитори зможуть отримувати максимум по 1% ВВП за цими паперами (це вже понад 1,254 млрд доларів США щороку), а ще 15 років після цього - по 40% від приросту ВВП понад 4%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram