ГоловнаКультура

У Дніпропетровську відбудеться виставка про трансформацію міста

У проекті покажуть роботи сучасних українських художників, пов'язаних із Дніпропетровськом

У Дніпропетровську відбудеться виставка про трансформацію міста
Графика Ильи Кабакова из серии "Душ. Создайте по картинке рассказ"
Фото: Предоставлено организаторами

16 вересня у дніпропетровській галереї "Артсвіт" відкривається виставка «Дніпро. Трансформація».

Про це повідомляють організатори виставки.

Проектом про трансформацію міста, його архітектури та мешканців відкривається новий сезон у галереї.

"За останні два роки Дніпропетровськ суттєво змінився. Головним чином тому, що змінилися його жителі. Сучасній людині, для якої плин часу став настільки швидким, місто, як соціальний механізм, комфортне, але не завжди зрозуміле, а іноді й не комфортне, і не зрозуміле, а його устрій не піддається чітким поясненням або дефініціям, - йдеться у описі виставки. - Проект «Дніпро. Трансформація» не ставить перед собою завдання пояснити або дати відповіді на питання. Але він про те, як почувається будь-яка людина у заданому місці і часі, в конкретному місті, серед сусідів і друзів, де в низці тісно розташованих будинків все ж часто виключена необхідність особистого знайомства".

У проекті задіяно кілька медіа (живопис, графіка, інсталяція, об'єкти, фотографія, відео-арт) і художники з різних міст та країн, які народилися у Дніпропетровську, пов'язані з ним дивовижним чином або не пов'язані взагалі.

Учасники проекту: художники Apl315, Марія Куликовська, Олексій Сай, Сергій Чикуров, Сергій Морін, скульптор Назар Білик, фотограф Марина Фролова, молоді художники Катя Лібкінд, Ольга Гайдаш, Майя Колесник і фотографи Юлія Кривич, Олександр Биченко, дизайнери Іван і Василь Костенко - дизайн-студії BRATY, а також світова зірка першого ешелону Ілля Кабаков. Крім того, на виставці буде представлена радянська графіка з колекції галереї "Артсвіт".

Крім того, в рамках проекту «Дніпро. Трансформація» галерея "Артсвіт" проведе тижневий практикум «Міські» - молоді журналісти, фотографи, дизайнери та архітектори під керівництвом кураторів створять альтернативний гід Дніпропетровськом під назвою «Куди відправити Пушкіна».

У галереї також заплановано покази художніх фільмів за мотивами науково-фантастичних романів про андроїдів і повістей про провидців, фантастичних бойовиків і комедій, псевдодокументальних і німих фільмів, утопій і антиутопій режисерів Рідлі Скотта, Майкла Андерсона, Люка Бессона, Стівена Спілберга, Фріца Ланга та інших.

«Місто давно стало об'єктом дослідження для суспільних наук і з житлового місця, обгородженого парканом, як уявляли його древні, переросло у категорію різновиду суспільства. Це колись місто вважалося центром розвитку мистецтва та ремесел, тепер міська проблематика має прикладну спрямованість і розглядає окрім точного та раціонального навіть хитросплетіння спілкування, дозвілля та масової культури. Ми легко відкидаємо невід'ємні міські атрибути: дух капіталізму ми пов'язуємо з порадами, а бюрократичну систему звинувачуємо під час переглядів фільму Террі Гілліама. У фінальному ж рахунку, ми все одно затиснуті десь між нашим історичним минулим і мерехтливим блискітками майбутнього, яке, незважаючи на наші передчуття, чомусь ніяк не настане», - впевнені куратори Леля Гольдштейн і Марія Хрущак.

Виставка триватиме до 17 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram