ГоловнаПолітика

Рада ратифікувала угоди про військові поховання з Чехією і Словаччиною

За відповідне рішення проголосували 248 і 240 депутатів

Рада ратифікувала угоди про військові поховання з Чехією і Словаччиною
Фото: dyvys.in

Верховна Рада ратифікувала угоди про військові поховання з Чехією і Словаччиною. За відповідне рішення проголосували 248 і 240 депутатів відповідно.

Угоду з Чехією підписали 21 жовтня 2013 року у Києві. Згідно з документом, угода набуває чинності на 30-й день після отримання останньої дипломатичної ноти про виконання сторонами необхідних внутрішньодержавних процедур. Очікується, що ухвалення законопроекту сприятиме поліпшенню українсько-чеських відносин з питань утримання і захисту військових поховань.

Угоду зі Словаччиною уклали 17 червня 2011 року у Братиславі. Згідно з документом, Україна і Словаччина обмінюються інформацією про місцезнаходження і стан українських та словацьких військових поховань, про списки українських та словацьких жертв війни, про ушкодження, завдані військовим похованням, і про вжиті заходи для їхнього усунення.

Кожна країна надає доступ громадянам іншої країни до військових поховань з метою вшанування жертв війни. Також обидві країни забезпечують на території своїх держав безкоштовне безстрокове цільове використання земельних ділянок, на яких розміщені військові поховання.

В угоді зазначається, що ексгумація останків жертв війни та їхнє перевезення з метою перепоховання здійснюється виключно за запитом зацікавленої країни і за згодою країни, на території якої поховано останки жертв війни.

Нагадаємо, раніше Рада ратифікувала угоду з Парагваєм про дружні стосунки і партнерство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram