ГоловнаКультура

Археологи виявили у Великобританії другий Стоунхендж

Знахідка містить понад 90 каменів віком близько 4,5 тис. років.

Археологи виявили у Великобританії другий Стоунхендж
Стоунхендж
Фото: EPA/UPG

У Великобританії археологи виявили комплекс величезних давніх каменів, закопаних у землю неподалік від Стоунхенджа.

Як повідомляє СNN, знахідка, що отримала назву "другий Стоунхендж", містить понад 90 каменів віком близько 4,5 тис. років.

Вчені виявили пам'ятку за допомогою спеціального устаткування радіолокації. Всі камені закопані на глибині одного метра під землею за 3 км від "першого Стоунхенджа", при цьому вони розташовані не по колу, як у першому випадку, а у формі букви С.

"Цей один з найбільших кам'яних монументів, коли-небудь побудованих в Європі, був у нас під носом приблизно 4 тисячі років. Це ж просто неймовірно! Ми не думаємо, що десь у світі є інші схожі споруди. Це абсолютно новий для нас тип будівлі, а її масштаб дійсно вражає", - прокоментував знахідку керівник дослідницької групи Бредфордського університету Вінс Гаффні.

За його словами, мегаліт, ймовірно, був побудований тими самими людьми, що побудували Стоунхендж, і призначався для здійснення ритуальних дій.

Стоунхендж - мегалітичний комплекс неподалік від міста Солсбері в британському графстві Вілтшир. Його було споруджено в бронзовому віці. Його призначення досі не зрозуміле. На думку багатьох учених, споруда використовувалася в основному для проведення релігійних обрядів.

Нагадаємо, в 2011 році археологи знайшли можливих будівельників Стоунхенджа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram