ГоловнаПолітика

Громадські діячі назвали події біля Ради 31 серпня провокацією

Рух "13 серпня" вимагає не змінювати Конституцію, поки на Донбасі стріляють

Громадські діячі назвали події біля Ради 31 серпня провокацією
Фото: Александр Рудоманов

Ініціатива "13 серпня - ні змінам до Конституції в умовах воєнного стану", під якою підписалися Дмитро Павличко, В'ячеслав Брюховецький, Мирослав Попович, Левко Лук'яненко та багато інших громадських діячів, вважає події 31 серпня під Верховною Радою провокацією, щоб залякати противників змін до Конституції.

Про це йдеться у заяві руху.

"Ми засуджуємо терористичний акт, вчинений проти правоохоронців біля будівлі парламенту. Цей злочин здійснювався свідомо, мав відверто провокаційний характер, замислювався та готувався тими, хто бажав дискредитувати нашу державу і ту частину українського суспільства, яка виступає проти змін до Конституції України під тиском агресора й в умовах воєнного стану. Вимагаємо у правоохоронних органів провести ефективні слідчі дії, а суд – визначить справедливе покарання замовникам і виконавцям цього правопорушення, що потягло за собою каліцтва і смерті", - йдеться у ній.

Учасники ініціативи наполягають на тому, що змінювати Конституцію не можна, поки на Донбасі стріляють, війська агресора перебувають на території України, а кордон з Росією не контролюється ДПСУ.

Сьогодні у Києві відбувся брифінг ініціативи, на якому її учасники заявили, що їхні дії покликані запобігти найгіршому з можливих політичних сценаріїв на сході України, коли після "виборів" на окупованих територіях в Україні на особливих умовах реінтегруються так звані "ДНР" і "ЛНР ", при цьому Україна отримає лише формальний контроль над державним кордоном, Росія збереже свій вплив на "реінтегрованій" території, а західні партнери скасують або послаблять санкції.

13 серпня учасники цього громадського руху оприлюднили перше звернення "Ні змінам до Конституції в умовах воєнного стану". Серед підписантів - Дмитро Павличко, Володимир Василенко, Мирослав Попович, Ігор Юхновський, В'ячеслав Брюховецький та інші. У переліку підписантів є члени діючої Конституційної комісії та судді Конституційного Суду Іван Тимченко (1996-2003), Микола Козюбра (1996-2003) і Віктор Шишкін (2006-2015). Також звернення підтримали Володимир Огризко, Богдан Яременко, Олег Рибачук, Тарас Стецьків, Левко Лук'яненко, Степан Хмара, Тарас Возняк, Михайло Басараб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram