ГоловнаКультура

Культурні активісти об'єдналися в Альянс Культури

Об'єднання допоможе консолідувати зусилля спільноти в реформуванні культури

Культурні активісти об'єдналися в Альянс Культури
Фото: Twitter / @RPR_ua

Ініціативи "Культура-2025", "Конгрес активістів культури" і секція "Культура" в Реанімаційному пакеті реформ об'єдналися в "Альянс культури".

Нове об'єднання представили сьогодні на брифінгу в Українському домі, повідомляє кореспондент LB.ua.

Метою "Альянсу Культури" буде консолідація зусиль суспільства навколо реформування культури в Україні. Ключові завдання Альянсу - широка інформаційна кампанія про важливість культури в процесі модернізації країни і завершення роботи над довгостроковою стратегією розвитку культури.

Зокрема три ініціативи, які увійшли до Альянсу, поділять завдання між собою і будуть працювати на їхнім виконанням і моніторингом у відведеній сфері.

"Культура - це не сфера розваг, але сфера формування смислів, - упевнений Микола Скиба, критик, історик і представник ініціативи "Культура-2025", - це зона безпечного висловлювання, тому дуже важливо виробити тут певні правила гри".

Усі учасники "Альянсу" акцентують, що культура є важливою сферою і відіграє велику роль у вирішенні соціальних конфліктів. "Тільки змістовне формування культурної політики допоможе зупинити війну", - упевнена Наталя Кривда, викладач філософського факультету КНУ ім. Тараса Шевченка й експерт РПР "Культура". Альянс Культури - це приклад того, що об'єднання можливе", - додає Олена Правило, представник Конгресу активістів культури.

Зазначимо, що законопроекти й інші документи, покликані реформувати культуру в Україні, розробляють кілька ініціатив, зокрема й перелічені вище. Об'єднання в один Альянс учасники вважають дуже важливим прецедентом для української культури.

Втім, жодна з ініціатив поки що не може похвалитися налагодженою співпрацею з владою в цій сфері. Мінкульт нещодавно заявив, що буде розробляти новий законопроект про охорону культурної спадщини спільно з групою РПР "Культура", але представник цієї групи Наталія Кривда зазначила, що співпраця поки що залишається номінальною. Крім цього законопроекту, група працює над проектом закону про конкурсні засади кадрової політики в культурі.

"Культура-2025" - це ініціатива, що пише стратегію довгострокового розвитку культури. Незважаючи на те, що Мінкульт теж пише стратегію - це записано як один із пунктів коаліційної угоди - з ініціативою він не співпрацює.

Конгрес активістів культури - це ініціатива, що інтегрує культурних активістів з усіх областей України в процес змін у державі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram