ГоловнаПолітика

Соратники Януковича орендують московські квартири за $10-35 тис. на місяць

Бажання переглядати угоди у колишньої української еліти не виникло.

Соратники Януковича орендують московські квартири за $10-35 тис. на місяць
Фото: chudoslavia.by

Соратники колишнього президента України Віктора Януковича, які втекли до Росії, орендують елітні квартири в Москві в діапазоні цін від 10 тис. до 35 тис. доларів на місяць, пише РБК з посиланням на ріелторів.

Кілька десятків українських чиновників і бізнесменів найвищого рівня прилетіли в столицю Росії із сім'ями і домашнім персоналом після втечі Януковича.

Буквально наступного дня всі вони з'явилися в столичних агентствах нерухомості, іноді діючи безпосередньо, іноді через російських довірених осіб, розповіла регіональний директор департаменту елітної житлової нерухомості Knight Frank Russia & CIS Олена Юргєнєва.

"Від початку минулого року ми спостерігали ажіотажний попит на оренду елітних квартир з боку громадян України, - підтверджує генеральний директор агентства нерухомості "Бон Тон" Надія Коркка. - При цьому хороші пропозиції здавалися за високою ціною в доларовому еквіваленті (від $15 тис.) у найкоротші терміни". Нерідко українці приймали рішення про оренду менш ніж за добу, згадує вона.

Соратники Януковича орендували житло практично без торгу, з першого ж перегляду, аби воно підходило їм за площею і якістю проживання, додала голова ради директорів Kalinka Group Катерина Румянцева.

Клієнти з України шукали в оренду дуже великі квартири - 400-500 кв. м, розраховані на великі сім'ї (п'ять-шість спалень), з пишною обробкою в палацовому стилі, зазначає Олена Юргєнєва з Knight Frank. Проте достатньої пропозиції таких квартир у Москві не знайшлося, тому, інтенсивно поїздивши по ринку кілька днів, більшість українських клієнтів купили або найняли заміський будинок за нерідко завищеною ціною. "Виключно через те, що заїхати українським гостям треба було терміново і з усією численною челяддю і домашнім персоналом, на тривалий аналіз ринку і серйозний торг часу не було", - пояснює вона.

Українські орендарі елітного житла в Підмосков'ї віддавали перевагу насамперед Рубльово-Успенському шосе. Там, де їх приваблювали дорогі селища, санаторії "Барвиха" і "Ландшафт", розповідають ріелтори. У Москві, за словами Юргєнєвої, високопоставлені екс-чиновники України надавали перевагу районам, традиційно популярним у експатів: Арбат, Тверська, Остоженка, Патріарші пруди. Так, у районі Остоженки колишню українську еліту цікавили квартири з бюджетами від $10 тис. до $25 тис. на місяць, одна угода була зафіксована в бюджеті $35 тис. на місяць, а в Тверському районі - в бюджеті від $25 тис. до $30 тис. на місяць, розповідають у Kalinka Group.

У Kalinka Group зафіксували торік і другу хвилю підвищеного попиту на елітну оренду з боку українців: у серпні 2014 року, коли загострилися військові дії на південному сході України, в Москву знову поїхали заможні квартиронаймачі. Обидва рази на частку громадян України припадало близько третини угод в елітному сегменті, але вони сильно відрізнялися за середнім бюджетом, згадує Румянцева. "У першу хвилю угоди укладалися в бюджеті від $10 тис., друга хвиля була скроміншою - дивилися в основному квартири за $5-7 тис.".

За даними ріелторів, за рік ситуація принципово не змінилася. Директор департаменту оренди квартир Penny Lane Realty Марина Шекера зауважує, що в компанії поки що не фіксують прагнення орендарів переглянути умови угод.

Офіційної інформації про те, де розмістилися колишні високопоставлені чиновники уряду Януковича, мало. Наприкінці лютого минулого року політик Олег Мітволь повідомив РБК, що "група українських громадян" купила будинок у підмосковній Барвисі за $52 млн, а напередодні в цьому будинку бачили Віктора Януковича.

Екс-прем'єра України Миколу Азарова вказано як власника однієї з ділянок елітного селища ТСЖ "Моноліт", розташованого в Істрінському районі Московської області. Відповідно до виписки з єдиного держреєстру прав на нерухоме майно та угод з ними, площа ділянки становить 4 тис. кв. м. Операція була здійснена 21 березня 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram