ГоловнаПолітика

Україна відкрила перший логістичний центр для жителів окупованих територій

Київ знайшов спосіб виконати один із пунктів Мінських угод.

У п'ятницю почав роботу перший логістичний центр у зоні АТО, який повинен допомогти жителям окупованих територій.

Огороджений і заасфальтований майданчик площею 2 гектари з автономним водо- і енергопостачанням розташовано між нульовою лінією розмежування і контрольним пунктом в'їзду-виїзду "Зайцеве" на Артемівському напрямку, повідомляє "ОстроВ".

Тут є мобільне броньоване відділення Ощадбанку з двома банкоматами і обмінник. Пропускна здатність банківської установи - до 5 тисяч осіб на добу. Крім того, в центрі облаштовано фельдшерсько-акушерський пункт, торгові ряди і санітарну зону.

Охороняють громадський порядок на території логістичного центру працівники МВС, перевірку на в'їзді здійснюють прикордонники, а на виїзді - представники фіскальних органів.

Поки що на території логістичного центру не дуже багато продавців і майже немає покупців. Як заявив голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації, це пов'язано з тим, що центр запустили тільки сьогодні - і люди не знають про нього.

Влада очікує, що торгівля тут зацікавить фермерів. Торгове місце коштує 50 гривень із легкової машини, 100 гривень - із вантажної. Ціни - українські, тобто продукти значно дешевші, ніж на окупованих територіях.

Щоб потрапити в логістичний центр, жителям окупованих територій досить мати паспорт. На нульовому блокпосту їх перевірять за прискореною процедурою і дадуть перепустку в центр. На день можна купити продуктів і товарів на 5000 гривень вагою до 50 кілограмів на одну людину.

Майданчик центру належить комунальному підприємству, яке на 100% перебуває у власності обласної адміністрації. Будувати центр допомагали підприємства області та волонтери.

Як повідомляли, українська влада ухвалила рішення про будівництво логістичних центрів на лінії зіткнення в зоні АТО через складну гуманітарну ситуацію на тимчасово окупованій території Донбасу, зокрема через високі ціни на продукти харчування та відсутність лікарських препаратів. Анонсовано запуск ще одного центру в районі Новотроїцького на Маріупольському напрямку.

За Мінськими угодами, Україна зобов'язалася відновити соціально-економічні зв'язки з окупованими територіями, включно із соціальними переказами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram