ГоловнаКультура

Журі Канського відеофестивалю в Сибіру засудило вирок Сенцову

Російські кінокритики визнали процес і вердикт російського суду проти Сенцова протиправними.

Журі Канського відеофестивалю в Сибіру засудило вирок Сенцову
Сенцов
Фото: twitter.com/poroshenko

Журі міжнародного відеофестивалю, що проходить в Канську Красноярського краю, висловили свою підтримку засудженому до 20 років суворого режиму українському режисерові Олегу Сенцову, назвавши процес і вердикт російського суду протиправними.

Про це написав у "Фейсбуці" член журі, кінокритик Борис Нелєпо.

"Знаючи приклади політичних процесів у російській історії, вважаємо абсурдними звинувачення в тероризмі проти Сенцова й іншого фігуранта цієї справи Олександра Кольченка, засудженого на 10 років, - йдеться в документі. - Ми висловлюємо нашу солідарність із несправедливо засудженими і вимагаємо негайного їхнього звільнення".

Під заявою підписалися голова журі Канського відеофестивалю і художній керівник Державного центру сучасного мистецтва Леонід Бажанов, а також члени журі: куратор Ангеліка Рамля з Німеччини, режисер Пім Звієр з Нідерландів, продюсер Педру Фернандеш Дуарте з Португалії і поет Герман Лукомніков.

Раніше за Сенцова заступилася Європейська кіноакадемія (EFA), яка порівняла суд над режисером зі "сталінськими показовими процесами" і почала кампанію збору коштів на його підтримку. Під відкритим листом EFA з вимогою звільнити Сенцова підписалися більш ніж тисяча діячів кіно, зокрема: Акі Каурісмакі, Кен Лоуч, Анджей Вайда, Кшиштоф Зануссі, Вім Вендерс і Даніель Ольбрихський.

Перед винесенням вироку на підтримку Сенцова виступив режисер Андрій Звягінцев.

25 серпня Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років суворого режиму, а кримському активісту Олександрові Кольченку дав 10 років колонії. Їх засудили за звинуваченням у спробі влаштувати теракти в Криму після анексії півострова Росією. Самі вони звинувачення відкидають і не визнають юрисдикції суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram