ГоловнаПолітика

Глави Донецької та Луганської ВЦА виступили проти виборів у 174 радах

Найближчим часом ЦВК ухвалить офіційне рішення і передасть його парламенту

Глави Донецької та Луганської ВЦА виступили проти виборів у 174 радах
Фото: Макс Требухов

Голови Луганської та Донецької обласних військово-цивільних адміністрацій Георгій Тука і Павло Жебрівський просять Центральну виборчу комісію не проводити місцеві вибори у 47 і 127 радах областей відповідно з міркувань безпеки.

Так, голова Луганської ВЦА пропонує не проводити вибори у 46 населених пунктах трьох прифронтових районів - Станично-Луганському, Попаснянському та Новоайдарському. У цих районах пропонується не проводити вибори у три райради, а також у 12 селищних, 26 сільських і 8 міських рад (у Попасній, Гірському, Золотому, Лисичанську, Новодружеську, Привіллі, Рубіжному Попаснянського району) і у Щасті (Новоайдарський район).

Глава Донецької ВЦА Жебрівський пропонує визначити як небезпечне проведення місцевих виборів в окремих населених пунктах семи районів області - Артемівському, Костянтинівському, Ясинуватському, Мар'їнському, Волноваському, Володарському і Першотравневому.

У ЦВК надходження відповідних подань підтверджують, однак до ухвалення колегіального рішення членів комісії, коментувати відмовляються.

"У нас є подання і від Туки, і від Жебрівського. Датовані 20 числом, до нас надійшли 21. У них є перелік населених пунктів відповідно до постанови парламенту про визначення окупованих територій і додатки з переліком тих територій, на яких вони вважають неможливо створити умови для безпеки виборців і членів комісій. Йдеться, переважно, про прифронтові території і ті, по яких можуть бути обстріли бойовиків", - повідомив заступник голови ЦВК Андрій Магера.

Разом з тим, конкретні населені пункти, де пропонується не проводити вибори, або їхню кількість Магера обговорювати відмовився, нагадавши, що найближчим часом ЦВК ухвалить офіційне рішення і передасть його парламенту.

"Я вважаю, що подання об

ґрунтовані. На мою думку, в них є обґрунтування щодо кожної ради, де пропонується не проводити вибори", - відповів він. При цьому Магера підкреслив, що остаточний висновок ухвалять колегіально і оголосять офіційно на засіданні ЦВК цього тижня.

Нагадаємо, місцеві вибори заплановано на 25 жовтня. Вони відбудуться згідно з новим Законом "Про місцеві вибори", який набрав чинності 7 серпня. На тимчасово окупованих територіях Донбасу та в Криму місцеві вибори проводити не будуть.

Виборча кампанія стартує 5 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram