ГоловнаПолітика

ЄС відмовив Росії в праві судити Сенцова

Федеріка Могеріні вимагає повернути українців на Батьківщину.

ЄС відмовив Росії в праві судити Сенцова
Федерика Могерини
Фото: EPA

ЄС розглядає справу українців Олега Сенцова та Олександра Кольченка як порушення міжнародного права й елементарних норм правосуддя.

Про це йдеться в заяві верховного представника із закордонних справ і політики безпеки ЄС Федеріки Могеріні.

"ЄС стежив за справою Сенцова і Кольченка. Відомих противників незаконної анексії Кримського півострова Росією було арештовано в травні 2014 року у зв'язку з ймовірними діями, вчиненими на півострові. Російські суди не компетентні судити за дії, вчинені за межами міжнародно визнаної території Росії. ЄС розглядає цю справу як порушення міжнародного права й елементарних норм правосуддя. ЄС як і раніше закликає РФ негайно звільнити Сенцова та Кольченка і гарантувати їх безпечне повернення в Україну", - заявила Федеріка Могеріні.

Нагадаємо, посол США в Україні Джеффрі Пайєтт назвав ганебним засудження Росією Сенцова і Кольченка до 20 і 10 років ув'язнення відповідно.

Кінорежисер Сенцов навесні 2014 року вивозив українських військових з Криму, постачав заблоковані частини продовольством, шукав викрадених активістів.

10 травня Сенцова викрало ФСБ, він зазнав тортур, незабаром його звинуватили в організації терористичної групи за надуманими звинуваченнями. Членом цієї групи нібито був Кольченко. Незважаючи на те, що справа в суді фактично розвалилася, Сенцова 25 серпня засудили до 20 років колонії суворого режиму, а Кольченка - до 10 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram