ГоловнаПолітика

Порошенко, Меркель і Олланд погодили "червоні лінії" для Росії

Серед них - проведення виборів на окупованих територіях.

Порошенко, Меркель і Олланд погодили "червоні лінії" для Росії
Константин Елисеев

Петро Порошенко, Ангела Меркель і Франсуа Олланд на вчорашніх переговорах в Берліні визначили для Росії "червоні лінії", перетин яких спричинить рішучу реакцію міжнародного співтовариства, заявив заступник глави Адміністрації Президента Костянтин Єлісєєв.

Учасники переговорів визначили "критичні точки" виконання Мінських домовленостей і окреслили тактику і перспективи подальшого розвитку Мінського процесу, чітко сформулювали завдання, які має виконати російська сторона, повідомляє прес-служба Президента.

Серед так званих "червоних ліній" Єлісєєв назвав плани провести вибори на окупованих територіях і зазначив, що Російська Федерація повинна натиснути на своїх прихильників для того, щоб скасувати проведення цих виборів. "Якщо вони відбудуться - це стане серйозним викликом для мирного процесу. Але я думаю, що найближчим часом відбудуться певні контакти з російською стороною, щоб не допустити цього. Ми очікуємо досить жорстку реакцію світової спільноти на ці дії", - сказав він.

"Вимоги до Російської Федерації - повна імплементація Мінських угод: дотримання режиму припинення вогню, відведення важкої зброї, припинення постачання зброї бойовикам, припинення провокацій стосовно інспекторів ОБСЄ, доступ представників Червоного Хреста на окремі території. Найближчим часом ці вимоги буде доведено до російської сторони", - додав Єлісєєв.

Пояснюючи тристоронній формат зустрічі в Берліні, Єлісєєв зазначив, що ця ініціатива Президента "не є одномоментною".

За словами заступника глави АП, українська делегація на чолі з Президентом під час зустрічі в Берліні представила чітку та аргументовану позицію України.

"Ми надали нашим партнерам конкретні факти, цифри, карти, які доводять присутність російських сил на території Донбасу. Наші європейські партнери з інтересом вислухали факти, які надали їм", - зазначив він.

Єлісєєв зазначив, що зустріч президентів України і Російської Федерації може відбутися в рамках "нормандського формату".

"Ми спільно працюємо з нашими партнерами, зокрема, з німецькою та французької сторонами щодо зустрічі в "нормандському форматі", така зустріч може відбутися наступного місяця, але це залежить від інших сторін переговорів", - сказав він.

При цьому він зазначив, що Україна відкрита до будь-яких модифікацій "нормандського формату", зокрема – "Нормандія плюс інші країни".

Заступник глави АПУ також повідомив про те, що ведуться постійні консультації з польською стороною, і на початку вересня Україну відвідає спеціальний посланець польського президента як для обговорення дорожньої карти двосторонніх відносин між президентами України та Польщі, так і можливого залучення Польщі до врегулювання ситуації на Донбасі. Нагадаємо, Євросоюз у вересні продовжить персональні санкції щодо окремих представників РФ, якщо ситуація на Донбасі буде залишатися такою ж, як сьогодні, повідомив Єлісєєв за підсумками переговорів у Берліні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram