ГоловнаПолітика

«Це кінець партії УДАР!»

На 27 серпня заплановано з'їзди партій УДАР і "БПП "Солідарність", на яких обидві партії мають схвалити об’єднання на базі партії президента, про що вже домовилися Петро Порошенко та Віталій Кличко. Відповідно партії сформують спільні списки вже на найближчі місцеві вибори. За інформацією LB.ua, в більшості регіонів квоти розділили так: 30% - УДАР, 70% - БПП.

Щоправда, приєднається до них і "Народний фронт", який отримає 25% місць у списку. Самостійно партія Арсенія Яценюка брати участі у виборах не буде. Кандидати від НФ підуть за списком президентської політсили. Відтак УДАРу може дістатися ще менше місць у списку.

LB.ua дізнавався, як проходили переговори між командами Порошенка і Кличка, як вони ділили квоти і на яких умовах приєднується до них "Народний фронт".

Фото: EPA/UPG

Переговори

"Кличко вміє завдавати удари, він звик йти в наступ, жорстку конфронтацію. Саме тому йому так підходила роль борця з Януковичем. А от переговори з Порошенком — це шахова партія, яку він, вочевидь, програв", – характеризує завершення переговорів між командами Кличка і Порошенка один із УДАРівських нардепів на правах анонімності.

За його словами, "торги" на Банковій стосовно формату участі УДАР/"БПП "Солідарність" в місцевих виборах завершилися близько двох тижнів тому. Посередником від партії Кличка був Вадим Столар (скандальний київський забудовник та депутат Київради від фракції "УДАР-"Солідарність"). Зрідка на зустрічах в Адміністрацію президента приходив сам Кличко.

За даними співрозмовників LB.ua в УДАРі, саме Столар останні півроку фінансує партію. Раніше питанням залучення коштів займався Віталій Ковальчук, якого в грудні минулого року призначили одним із заступників голови Адміністрації президента. "Столар "промацував", як можна вплинути на Кличка, і півроку намагався знайти до нього підхід. А сьогодні має на нього серйозний вплив...", – розповідає співрозмовник LB.ua з керівництва УДАРу.

Восени минулого Столар балотувався до парламенту на 217-му окрузі в Києві як самовисуванець, однак його похід на вибори був цілком погоджений з Банковою. Нагадаємо, LB.ua писав, що Банкова «злила» ряд округів під одіозних екс-регіоналів і чиновників команди Януковича.

Фото: Facebook/Вадим Столар

 

За інформацією LB.ua, від БПП в переговори з УДАРом вступив недавно обраний майбутній нардеп президентської фракції Сергій Березенко. Зі Столаром він знайомий ще з часів команди Леоніда Черновецького, до якої належали вони обоє.

Більше того, саме Березенка "приміряють" на місце нинішнього заступника керівника парламентської фракції БПП Ігора Кононенка. За словами депутата БПП Миколи Томенка, вочевидь, восени Кононенка можуть призначити в уряд, а його функцію з пошуку голосів депутатів з інших фракції для голосування за президентські ініціативи виконуватиме саме Березенко.

Фото: dyvys.in

Фактично, ще за місяць до досягнення домовленостей між Порошенком і Кличком більшість партійців останнього були переконані, що УДАР самостійно братиме участь у виборах. Така інформація доходила й до регіонів. Про факт об’єднання вони, в більшості, дізнались зі ЗМІ.

Сьогодні ж представники групи УДАР у фракції БПП у Верховній Раді неохоче коментують об'єднання двох партій. “Я не можу коментувати ту інформацію, якою не володію”, - сказав по телефону Віктор Пинзеник, зауваживши, що він — позапартійний, хоч і входить до так званої групи УДАРу в фракції БПП. Щодо своєї присутності на майбутньому з'їзді та перспективи вступу в нову партію депутат не відповів.

Схожі коментарі прозвучали і від Віктора Чумака. В свою чергу, Єгор Фірсов та Наталія Новак кажуть, що їх поки не запрошували на з'їзд партії, хоча вони не підтримують таке об'єднання.

"Політична угода є політична угода... Але це — кінець партії УДАР! – коментує Новак. – Хоча багато сил вкладено в її розвиток, напрацьована команда. Звичайно, на певному етапі вигідно бути частиною пропрезидентської команди, коли люди ще вірять в її обіцянки. Але коли пройдений певний етап і не всі задоволені результатом, – такий крок (об'єднання з партією президента — ред.) не завжди вдалий".

LB.ua отримав чернетку меморандуму, який підписали Кличко і Порошенко
LB.ua отримав чернетку меморандуму, який підписали Кличко і Порошенко

З цим не погоджується її однопартієць Тарас Кутовий, який, скоріше за все, очолюватиме штаб об'єднаної політсили Кличка/Порошенка в Полтаві.

"Перш за все, ми повинні говорити про інтереси України, і я думаю, що в цьому розумінні, так буде правильно, – пафосно заявив LB.ua Тарас Кутовий. – А мотиви щодо цього (об'єднання УДАРу і БПП — ред.) є. Зокрема, мотиви керівників партії. Є й інші стратегічні і тактичні міркування... Але вважаю, що це (об'єднання — ред.) – плюс для України".

"Кутовий вже давно дає команді БПП сигнали, що він, як то кажуть, "свій". Згадайте, хоча б як активно він захищав Березенка на виборах в Чернігові", – каже у відповідь один із його колег по фракції.

Разом з тим, окремі УДАРівці заявляють, що критика об'єднання політсил звучить від тих, "хто не зміг себе реалізувати в партії, чиї політичні амбіції не врахували".

Фото: klichko.org

"Напевно не всі члени партії щасливі, що так відбувається, тому що завжди існують особисті містечкові інтереси, коли були свої плани на керівництво організацією, на формування списків чи інші моменти, які тепер треба буде узгоджувати з додатковою кількістю членів партії... На жаль, гарантувати всім щастя політичні сили не бралися”, – заявляє заступник Кличка в Київській міськдержадміністрації і депутат фракції УДАР в парламенті попереднього скликання Павло Рябікін.

Він оцінює об'єднання як логічне завершення "політичної договороздатності" Кличка і Порошенка, яку вони продемонстрували в 2014 році. Рябікін також заперечує будь-який вплив Столара на Кличка.

Квоти

За даними співрозмовника від УДАРу, квоти між собою команди Кличка і Порошенка розділили порівну у Полтаві, Києві та області і на Закарпатті. У Львові УДАРу віддали 70%, а БПП — 30%, а в решті регіонів — навпаки. Кажуть, більшу або рівну кількість квот УДАР отримав в тих регіонах, де сильніші команди чи партійні лідери осередків. До прикладу, у Львові — брати Дубневичі та Петро Адамик, на Закарпатті — Валерій Пацкан, в Полтаві — Тарас Кутовий.

"Правда, вже на етапі переговорів на місцях, команда Порошенка почала "відбивати" у нас місця. Так, в одному з регіонів керівнику УДАРу сказали, мовляв, дай нам двох-трьох осіб, а решту ми самі доукомплектуємо. І цей регіон УДАР не буде відвойовувати. Ні′кому...", – зауважує один із депутатів групи УДАР у фракції БПП в парламенті.

"Хіба Кличка вперше обманули? І тепер обмануть... На парламентських виборах також домовлялись про 50/50. А що з цього вийшло? Таким політичним "важковаговикам", як на Банковій, розвести новачка — раз плюнути, – каже один із колишніх соратників Кличка, маючи на увазі під новачком — ще недосвідченого політичного переговорника Кличка. – У фактичному знищенні УДАРу, винні ті, хто "нашіптував" Кличку ще перед парламентськими виборами щодо воз'єднання з Президентом... Подивіться, де ці люди тепер? В Адміністрації, в БПП...".

Роль "Народного фронту"

Присутність у політичних торгах з Банковою, хоч і в якості окремого гравця, "Народного фронту" бентежить УДАРівців, зважаючи на те, що ще й з цієї політсилою доведеться ділити списки на місцевих виборах.

"Якщо "Народний фронт" йшов окремо на вибори, то мабуть він повинен відповідати за дії свого прем'єра, так само, як і Блок Петра Порошенка повинен відповідати за дії Президента. Тому це (похід на вибори з "Народним фронтом" – ред.) абсолютно неправильні дії. І я також проти цього. Але знову ж таки вирішуватиме керівництво", – каже Новак.

Фото: Макс Левин

А дехто із поки партійців Кличка вважає, що як і УДАР, за свою довірливість команді Президента поплатиться і партія Яценюка. “Думаю, їхні квоти також трохи зменшаться по факту: до 15-20% приблизно”, – каже один із нардепів з групи УДАРу.

У "Народному фронті" ж заявляють, що домовленостей з Банковою вже досягнуто. Правда, жодних документів сторони поки не підписували.

"По Україні УДАР отримує 30%, “Народний фронт” – 25%, решту – БПП", – каже один із представників фракції Арсенія Яценюка на правах анонімності.

"Про об'єднання "Народного фронту" з "БПП "Солідарність" поки не йдеться. Так само, як і "Народний фронт" не йде на вибори. Просто наші кандидати будуть представлені в списках президентської політсили. Нагадаю, за новим законом партії можуть висувати позапартійних кандидатів", – додає нардеп.

Більше того, аби пояснити, чому НФ не братиме участь у місцевих вибори і чому його представники опинилися в списку партії "БПП "Солідарність", 24 серпня Петро Порошенко оголосить про створення "Єдиного фронту демократичних сил". "Йдеться про те, що ті політичні сили, які представляють коаліцію, владу, мають об'єднатися в єдину демократичну силу (не мається на увазі партію) для того, щоб не допустити реваншу Партії регіонів, комуністів і проросійських сателітів", – розповідає співрозмовник.

Щодо Києва квоти ще не визначені, зауважує народнофронтівець: "Кличко вважає, що він і так багато чим поступився, тому питання по столиці має бути за ним повністю".

"Загалом виглядає теоретично непогано, але в реальності напевно буде далеко не так гладко. Зрозуміло, що за нинішнім законом в тому ж Києві є округи, які користуються більшою підтримкою демократичних сил, а є ті, що меншою. І тут може бути безліч причин для конфліктів. Тим паче, мене і інших колег не задовільняє ситуація з кадровою чистотою, яка є в Блоці Петра Порошенка і команді Кличка. Я себе дуже слабо уявляю в одній політсилі з Аллою Шлапак, Столаром і іншими", – додає нардеп від НФ.

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram