ГоловнаПолітика

Мін'юст запропонував створити Нацагентство розшуку та повернення активів

У 2015 році в держбюджет повернули лише 7,87 тис. гривень конфіскованих коштів

Мін'юст запропонував створити Нацагентство розшуку та повернення активів
Фото: Предоставлено Оксаной Гребинской

Міністерство юстиції має намір запропонувати Верховній Раді створити Національне агентство з питань розшуку та розпорядження активами, отриманими злочинним шляхом.

Про це на брифінгу заявила перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова під час презентації відповідного законопроекту.

За словами Севостьянової, Нацагентство буде самоокупним, тобто функціонуватиме на відсоток від коштів, знайдених і повернутих у державний бюджет. При цьому вона зазначила, що цього року в держбюджет повернули лише 7,87 тис. гривень конфіскованих коштів.

"Агентство буде компактним, не більш ніж 100 осіб... Наголошую, це буде не правоохоронний орган... Це експертна, спеціалізована допомога", - підкреслила вона.

Агентство буде підзвітне Раді і підконтрольне Кабміну. Голову агентства обиратиме конкурсна комісія. Парламент буде призначати трьох членів цієї комісії, по одному члену призначатимуть Генпрокуратура, Національне антикорупційне бюро, Мін'юст, Міністерство фінансів і Державна служба фінансового моніторингу. Голову агентства призначатиме на 5 років Кабмін за поданням прем'єр-міністра за результатами конкурсу. Кандидат на цю посаду повинен мати 5-річний стаж роботи в галузі права і трирічний досвід роботи на керівних посадах в органах влади, установах чи міжнародних організаціях.

За словами Севостьянової, законопроект представлять на сьогоднішньому засіданні уряду, а після схвалення його скерують у парламент. Законопроектом також передбачено створення Реєстру незаконних активів.

Нагадаємо, МВС планує повернути в Україну мінімум 30 млрд доларів, що їх вивели за кордон колишні можновладні чиновники.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram