ГоловнаПолітика

СБУ обіцяє амністію бойовикам, які здалися

Спецслужба проводить зустрічі з рідними учасників незаконних формувань.

Служба безпеки України почала програму повернення на підконтрольну територію України бойовиків "ДНР" і "ЛНР".

Як повідомляє прес-центр спецслужби, програма поширюється на осіб, які:

  • готові добровільно відмовитися від участі в терористичній діяльності і співпрацювати з правоохоронними органами України;
  • не брали участі в убивствах, тортурах, зґвалтуваннях й інших тяжких злочинах;
  • мають щире бажання виправити власні помилки чесною працею на благо України.

"Підстави для звільнення від кримінальної відповідальності для учасників терористичних формувань т.зв. «ДНР/ЛНР» передбачено в рамках чинного законодавства України", - нагадує СБУ.

Спецслужба повідомляє, що лише протягом 2015 року після добровільної відмови від участі в незаконних збройних формуваннях, щирого каяття та співробітництва з правоохоронними органами українські суди звільнили від кримінальної відповідальності понад 60 осіб. Усі вони зараз у колі рідних.

"СБУ доводить цю інформацію до родичів бойовиків, які проживають на території України. Під час індивідуальних зустрічей-бесід акцентується увага на необхідності добровільної відмови від участі в терористичних угрупованнях, повернення на українську територію і співпраці з українськими правоохоронними органами як умови звільнення від кримінальної відповідальності. Протягом двох тижнів такі зустрічі вже проведено з членами 52 сімей", - додали в спецслужбі.

До цієї роботи широко залучено волонтерські та громадські організації, керівників місцевих органів самоврядування Донбасу й Української православної церкви.

15 серпня на підконтрольну Україні територію повернувся один з бойовиків, який, ознайомившись з програмою, відмовився від перебування на тимчасово окупованій території і добровільно здався правоохоронцям.

Нагадаємо, підписавши Мінські домовленості, Україна зобов'язалася забезпечити помилування і амністію сепаратистам, які не вчинили тяжких злочинів. Відповідну норму вже містить ухвалений Верховною Радою так званий закон про "особливий статус" окремих районів Донбасу. Однак набуття цим законом чинності перенесли до тих пір, поки на контрольованих бойовиками територіях не пройдуть вибори відповідно до українського законодавства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram