ГоловнаЕкономікаДержава

Українські шахти зазнають збитків від 250 млн грн на місяць, - міністр

Щоб забезпечити самоокупність шахт, потрібно вкласти в їх розвиток 1 млрд грн, якого у Мінвуглепрому немає.

Українські шахти зазнають збитків від 250 млн грн на місяць, - міністр
Архивное фото
Фото: www.dyvys.in

Робота вугільних підприємств України - збиткова, обсяг фінансових втрат щомісяця становить близько 250 млн гривень. Про це міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"На даний момент збитки всіх 35 шахт становлять десь приблизно не менш як 250 млн гривень щомісяця. Тому очікувати, що ми зможемо зробити чудо і розвивати шахти без засобів - неможливо", - сказав Демчишин.

За його словами, щоб забезпечити самоокупність шахт, необхідно збільшити видобуток, що, в свою чергу, вимагає капіталовкладень в обсязі близько 1 млрд гривень.

"Протягом дуже короткого періоду - трьох-шести місяців, ми могли б вивести більшість цих перспективних шахт у беззбитковий стан", - сказав Демчишин, додавши, що зараз такої суми у Мінвуглепрому немає.

"У країні триває війна, більшість шахт розташовані в зоні проведення антитерористичної операції. Насправді тільки десять шахт перебувають далеко від зони АТО. Більше того, є шахти, які постійно обстрілюють, в яких вимикається світло. Обстріляли Луганську ТЕС. Відповідно, відключилося постачання електроенергії, 8 шахт було закрито", - сказав Демчишин.

На питання: "Звідки в умовах дефіциту вигідніше завозити вугілля - з ПАР та Польщі?", - міністр відповів: "На жаль, так".

Крім того, міністр зазначив, що транспортуванню вугілля зі східних регіонів України перешкоджає фактично зруйноване залізничне полотно і неможливість відновлення інфраструктури в умовах постійних обстрілів.

В українському уряді заявили про брак вугілля для українських ТЕС і проблеми із заготівлею його на зиму, оскільки більшість шахт розташовані на охопленому бойовими діями Донбасі. Серед основних імпортерів Кабмін вибрав Південну Африку, де ціна вугілля на ринку одна з найнижчих. Крім того, чиновники розглядають варіант закупівлі вугілля у сепаратистів, взяли під контроль шахти на окупованих територіях. Основний аргумент на користь такого рішення - ціна все одно буде нижчою, ніж у Росії.

У Кабміні порахували, що до зими треба накопичити 2,5 млн тонн вугілля на складах ТЕС, а сьогодні є трохи більше від половини.

Як повідомлялося, із зони АТО в серпні на ТЕС планують доставити 800 тис. тонн вугілля.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram