ГоловнаПолітика

Кабмін почав затверджувати обласні плани створення громад

21 область уже схвалила свої плани

Кабмін почав затверджувати обласні плани створення громад
Фото: Макс Требухов

Кабінет Міністрів схвалив проекти Перспективних планів формування територій громад Луганської, Херсонської та Дніпропетровської областей.

Про це повідомляє офіційний сайт Кабміну.

"Хочу проінформувати, як реформа децентралізації перейшла від ухвалення законів до реалізації та впровадження на місцях. Сьогодні я представляю на затвердження перспективні плани формування територіальних перших громад, які вже дали згоду на об'єднання. Це ті громади, які можуть вийти на нові місцеві вибори вже з новим органом місцевого самоврядування і отримати після виборів нові виконавчі комітети", - заявив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

За його словами, 21 область уже схвалила свої плани.

"Закарпатська, Тернопільська та Київська області - у процесі схвалення. На кожне засідання Уряду Мінрегіон буде подавати на затвердження по кілька проектів постанов про затвердження перспективних планів формування територій громад в інших областях. Але всі області мають дотримуватися визначених законом термінів твердженням таких планів", - зазначив він.

Зубко також підкреслив, що подальшу долю реформи повинен вирішити український парламент. "Остаточне схвалення 300 голосами змін до Конституції України повністю закріпить нові повноваження громад", - зазначив чиновник.

Також він повідомив, що, крім додаткових фінансових і податкових можливостей, громади отримають у своє розпорядження землі.

"Ми очікуємо, що замість 11 800 громад ми отримаємо близько 7 500 громад у результаті об'єднання", - додав він.

Перспективний план формування територій громад Луганської області передбачає створення 24 об'єднаних територіальних громад. Загальна кількість рад цієї області становитиме: сільських - 159, селищних - 25, міських - 10.

У Херсонській області пропонують сформувати 41 об'єднану громаду. Загальна кількість рад цієї області становитиме: сільських - 259, селищних - 30, міських - 9.

У Дніпропетровській області - 69 громад. Загальна кількість рад цієї області становитиме: сільських - 288, селищних - 40, міських - 20.

Нагадаємо, 17 червня Верховна Рада прийняла закон "Про співробітництво територіальних громад". Законом визначено організаційно-правові засади співробітництва територіальних громад, принципи, форми і механізми такого співробітництва, його стимулювання, фінансування і контролю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram