ГоловнаПолітика

Справу кримського депутата Ганиша передано до суду

Колишньому депутату Верховної Ради загрожує до 15 років за держзраду.

Справу кримського депутата Ганиша передано до суду
Василий Ганыш
Фото: feodosea.com

Прокуратура Автономної республіки Крим передала до суду кримінальне провадження щодо колишнього депутата Верховної Ради Криму Василя Ганиша, якого було затримано навесні цього року на пункті пропуску Каланчак у Херсонській області.

Як повідомляє прес-служба Генпрокуратури, Ганиша підозрюють у держзраді. Досудове слідство встановило, що Ганиш взяв участь у засіданні Верховної Ради Криму, на якому було прийнято рішення про проведення референдуму щодо статусу півострова Крим, що фактично стало точкою відліку для подальшої анексії Російською Федерацією українського півострова.

Після цього, 11 квітня 2014 року, Ганиш продовжив роботу в рамках Державної ради Республіки Крим, створеної замість Верховної Ради, і був на засіданні, де приймали "Конституцію Республіки Крим" як суб'єкта Російської Федерації.

Згодом Ганиш у липні 2014 року балотувався шляхом самовисування у депутати Феодосійської міської ради.

Територіальну підсудність справи Ганиша визначатиме Апеляційний суд Києва. Колишньому депутату кримського парламенту загрожує до 15 років в'язниці.

Нагадаємо, 28 квітня співробітники Служби безпеки затримали Ганиша при виїзді з Криму. Відразу ж його взяли під варту, оскільки він перебував у розшуку. Генпрокуратура оголосила йому підозру у скоєнні державної зради. 29 квітня Печерський райсуд Києва обрав Ганишу запобіжний захід - арешт, який кілька разів продовжувався.

За версією слідства, Ганиш був одним з тих, хто голосував за проведення "референдуму" про статус Криму, і тим самим сприяв зазіханням на територіальну цілісність України. Сам депутат стверджує, що він був "єдиним депутатом кримського парламенту, який проголосував проти".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram